Förflytta dig till innehållet

Direktörsval i Åbo blir svår räkneuppgift för Samlingspartiet

Tre av fyra. Minna Arve har stöd bland Gröna. Kari Häkämies, i mitten, gillas av Centern. Ville Itälä verkar vara uträknad. Jarkko Virtanen deltog inte i söndagens tillställning på restaurang Chic i Åbo. Foto: Dan Lolax


Om Samlingspartiet (17 röster) i Åbo vill säkra största möjliga stöd bland De gröna (14 röster) i stadsdirektörskampen så gör partiet klokt i att nominera Minna Arve som Aleksi Randells efterträdare.
De två andra samlingspartistiska kandidaterna, Kari Häkämies och Ville Itälä, får inget stöd av Grönas fullmäktigegrupp, säger gruppordförande Niina Ratilainen.
Men om Arve är Saml:s kandidat så ger Centern (3 röster) sitt stöd till Jarkko Virtanen, säger gruppordförande Jarmo Laivoranta.
– Om Saml nominerar Arve stiger Virtanens aktier.
Laivoranta syftar på att Virtanen kan räkna med SDP:s (12 röster) och VF:s (12) röster. Sannolikt föredrar också Sannfinländarna (3 röster) Virtanen framför Arve.
Ville Auvinen, KD:s enda representant, säger att för honom står valet mellan Virtanen och Häkämies.
Något definitivt beslut har Auvinen inte tagit men om Arve är Saml:s kandidat är det fördel Virtanen.
Jaana Auvinen, gruppordförande för Blå (2 röster), vill inte avslöja vem hennes röst går till innan hon diskuterat frågan med Maria Lohela, gruppens andra medlem.
SFP:s fullmäktigegrupp (3 röster) har inte heller fattat något beslut i frågan.
Gruppordförande Nicke Wulff säger att för hans del är också Häkämies med i leken, vid sidan av Arve och Virtanen.
Tidigare har Ulla Achrén hållit Arve för en stark kandidat.
Situationen kompliceras ytterligare av att Virtanen fortfarande är med i Grönas övervägningar.
Alla i partiets fullmäktigegrupp, inklusive Niina Ratilainen, har inte bestämt sig för vem de röstar på.
Ratilainen håller med om att samarbetet med Saml skulle fungera bättre om Gröna röstade på Saml:s kandidat – oavsett vem det är. Hon säger trots allt att det inte ska vara avgörande.
De obestämda har en vecka på sig att fundera. På söndag möts Grönas fullmäktigegrupp och då ska alla ha sitt val på det klara.
– Det kan hända att en av de här kandidaterna får gruppens alla röster eller att rösterna fördelas över båda, säger Ratilainen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter