Förflytta dig till innehållet

Din röst på SFP säkrar det finlandssvenska mandatet i Bryssel!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. På valfältet har fler väljare funderat över hur Europaparlamentsvalet går till och hur rösterna fördelas. Låt oss göra en sak klar från start: ingen röst på SFP går till spillo. Svenska Folkpartiet har en lista i hela landet, en nationell lista med 20 kandidater. Vi har inget valförbund med något annat parti.

Alla röster på en av SFP:s 20 kandidater går till SFP:s gemensamma röstpott.

Man kan rösta på vilken kandidat som helst i hela landet i detta val då hela Finland inklusive Åland är en och samma valkrets.

Europaparlamentsvalet hålls vart femte år och använder ett proportionellt valsystem, där varje partis röstmängd avgör hur många mandat partierna får. Om ett parti får ett mandat får den kandidat som fått flest röster på listan det mandatet. Om ett parti får två mandat får de två första på det partis lista de två mandaten. Och så vidare.

Till Europaparlamentet väljs 15 ledamöter från Finland. Totalt väljs 720 ledamöter in i Europaparlamentet från alla medlemsländer. I Finland har varje väljare en röst, och alla röster på SFP-kandidater bidrar till partiets totala röstetal.

Att rösta på en av SFP:s kandidater betyder att din röst bidrar till partiets gemensamma framgång.

Din röst hjälper till att stärka den finlandssvenska representationen i Europaparlamentet och säkerställer att våra intressen blir hörda.

Gör din röst hörd i valet och påverka EU:s framtid!

Tomas Björkroth
ordförande

Markus Blomquist
vice ordförande

Roger Hakalax
vice ordförande
Svenska folkpartiet i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter