Förflytta dig till innehållet

Din bild av en spindel – ”visste du att alla spindlar har giftkörtlar och många använder giftet för att ta livet av sitt byte?”

En kvinna som tittar in i kameran. Bakgrunden är vit.

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Har du en penna till hands? Rita då en liten spindel i hörnet till exempel i hörnet på en tidningssida. En hurdan spindel blev det?

I Finland har man påträffat långt över 600 spindelarter i olika form, färg och storlek: randiga sebraspindlar, illgröna gurkspindlar, stiliga korsspindlar, väldiga kärrspindlar, krabbspindlar med sin karaktäristiska sidlänges gångstil och många fler.

Vissa kännetecken har spindlarna ändå gemensamt. Alla spindlar har en framkropp och en bakkropp. På framkroppen sitter ansiktet och de åtta, håriga benen. Spindeldjuren skiljer sig därmed från insekterna som bara har sex ben.

Luddet på spindelbenen består av känselhår av två slag.

Med de minsta stråna kan spindeln känna lukt och smak. Längst fram bredvid munnen finns spindelns pedipalper som ibland kan misstas för att vara ett extra benpar. Pedipalperna har ofta en klubblik form och spindlarna som alla är rovdjur använder pedipalperna för att ta tag i bytesdjur.

Ovanför munnen och en bit längs sidorna av framkroppen finns ögonen som även de vanligen är åtta till antalet. Ögonen är riktade åt olika håll för ett brett synfält. Hur bra syn spindlarna har varierar ändå från art till art. Formen på spindelns bakkropp skiljer sig också stort mellan arterna. En klotspindels bakkropp är stor och rund, en lospindel har en avlång bakkropp och hos vissa hoppspindlar är bakkroppen mindre än framkroppen.

Passar min beskrivning ihop med spindeln du ritade? Prova att rita på nytt. Du kan först ta en titt på en bild av en spindel så förstår du hur de olika kroppsdelarna ser ut. När du jämför dina två teckningar med varandra tror jag bestämt att du kan se att du har lärt dig.

Vill du rita ett spindenät också? Prova! Alla spindlar har spinnvårtor i ändan av bakkroppen. Med spinnvårtorna spinner de kraftig, proteinbaserad spindelväv för många syften. Får jag gissa att ditt nät blev ett klassiskt hjulnät med några trådar i kors och en lång spiral i mitt över dem?

Hjulnäten är en typ av fångstnät med klibbiga trådar för att fånga flygande insekter. Alla fångstnät är ändå inte spiralformade hjulnät.

Exempelvis spinner mattvävarspindlar vågräta nät, som små hängmattor bland grässtrån och blåbärsris, och trattspindlar spinner trattformade fångstnät.

Lospindlar, vargspindlar och hoppspindlar är exempel på spindlar som inte spinner fångstnät alls. De jagar sin mat istället, vilket nästan hörs på namnen.

Spindlarnas väv kan också användas för helt andra syften än att fånga föda. Trådarna kan vara till nytta då det gäller att bygga övervintringsbon eller för att skydda äggen.

Du har säkert någon gång stött på en vargspindel som sprungit över ett solvarmt berg med en vit boll fäst i bakänden. Bollen innehåller spindelns ägg. Dessutom gillar många spindlar att hänga i sitt nät och använda det som lian för att ta sig fram, eller helt enkelt som säkerhetslina för att hitta tillbaka.

Vet du förresten vad spindlarna gör med sina byten som de fångat i nätet och tagit tag i med sina pedipalper?

Alla spindlar har giftkörtlar och många använder giftet för att ta livet av bytet. Inga av våra inhemska arter och ytterst få av arterna ute i världen har ändå ett gift som är en fara för människor.

Spindlar kan bara äta flytande föda så de är tvungna att spy ut matsmältningsenzymer över bytet och få det att smälta innan de kan sörpla i sig måltiden.

Nu har du en saftig historia att briljera med vid middagsbordet så här i halloweentider. Säkert klarar du av att rita några snygga girlander också.

Läs fler kolumner av Emilia Nordling här

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter