Förflytta dig till innehållet

"Det viktigaste är alltid att invandraren själv har en reell möjlighet att välja det språk som hen vill integreras på"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I ett tvåspråkigt land som Finland har invandrare enligt lagen möjlighet att själva bestämma vilket språk de integreras på.
Det här är något som är fint på papper men som tyvärr inte fungerar särskilt bra i praktiken.
Finlands Kommunförbund har för ett par år sedan kartlagt möjligheterna till integration på svenska.
Enligt kartläggningen erbjuder samtliga kommuner i Österbotten både förberedande undervisning för barn och integrationsutbildning för vuxna på svenska.
I Nyland och Egentliga Finland ser dock situationen mycket sämre ut.
Enligt kartläggningen finns det en handfull kommuner i Nyland som erbjuder förberedande undervisning för barn på svenska – i Egentliga Finland finns det noll.
I Nyland finns det tre enheter som erbjuder integrationsutbildning på svenska för vuxna – i Egentliga Finland finns det noll.
Även om alla invandrare själva har möjlighet att välja integrationsspråk så styrs detta val till stor del av integrationsutbildningens utbud i regionen där invandraren bor. Integrationsutbildningens utbud styrs i sin tur av efterfrågan och sysselsättningsutsikter.
För att invandrare i Finland ska ha möjlighet att välja svenska som integrationsspråk behöver det alltså finnas tillräckligt många invandrare i samma region som gör detta val.
Det här systemet måste bli flexiblare, så att svenskspråkig integrationsutbildning kan erbjudas även till mindre grupper.
Om en invandrares familjemedlemmar exempelvis har integrerats på svenska ska också invandraren själv kunna integreras på svenska, oavsett var hen bor.
Det viktigaste är alltid att invandraren själv har en reell möjlighet att välja det integrationsspråk som hen vill integreras på.
För att kunna göra det behöver alla invandrare få mera information om bägge nationalspråken i Finland och bättre handledning om hur man kan välja svenska som integrationsspråk.
För att integrationen på svenska ska fungera i Finland behöver dessutom alla finlandssvenskar använda svenska i vardagen, så att svenska blir ett levande språk som hörs och används i hela Svenskfinland. Endast på det sättet kan invandrare integreras och leva på svenska i Finland.
Peppi Wilson
Riksdagskandidat i Egentliga Finland, SFP
Simon Granroth
Riksdagskandidat i Helsingfors, SFP
Alexandr Foy
Styrelseordförande, Svenska.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter