Förflytta dig till innehållet

Det var verkligen på tiden! – Så låter kommentarerna om den första finlandssvenska akademiledamoten

Författaren Lars Sund tycker att Akademien inte kunde ha gjrot ett bättre val. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT De kunde inte ha gjort ett bättre val, säger författaren Lars Sund till SPT på tisdagen med anledning av att kollegan Tua Forsström…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

0 kommentarer: “Det var verkligen på tiden! – Så låter kommentarerna om den första finlandssvenska akademiledamoten

  1. ÅU skrev

    Tack för kommentaren. Du har rätt i att det funnits några finlandssvenskar med i akademien efter dess grundande 1786. Men det var före Finland och Sverige separerade år 1809 och som Lindqvist skriver var det då som Svenska Akademien förlorade sitt finlandssvenska tillskott. Så när man nu talar om den första finlandssvensken som blev invald syftar man på tiden då Finland inte längre var en del av Sverige.

  2. Magnus Hansson skrev

    Tua Forsström är inte den första finlandssvenska akademiledamoten, snarare den sjunde eller åttonde, beroende hur man räknar. Herman Lindqvist skrev om de finlandssvenska ledamöterna för några år sedan i Aftonbladet. Jag har skrivit till Hufvudstadsbladet, men där verkar inget intresse finnas för saken. Kanske hos er på Åbo underrättelser?
    Här är länk till Lindqvists artikel: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/p6Mgxj/slapp-in-finlandssvenskar-igen-i-svenska-akademien

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *