Förflytta dig till innehållet

Det stormar i Kimitoöns vinglas

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sällan har en blogg resulterat i en så stormig debatt som den som uppstod i Kimitoön. I min blogg i Uusi Suomi skrev jag om Kimitoöns budjetseminarium, som i höstas hade 25 deltagare och kostade skattebetalarna cirka 15 000 euro. Dessa offentliga uppgifter kan vem som helst få från kommunkansliet. Jag fäste uppmärksamhet speciellt vid alkoholserveringen.
Kommundirektören har meddelat att hon inte längre är med i den öppna Facebook-diskussionsgruppen Ö-talk, som är populär bland kommuninvånarna. Ordföranden för kommunfullmäktige fördömde offentligt bloggen och började svartmåla en ”viss fullmäktigeledamot”, som inte lär delta i seminarier. I ÅU fördömde ordföranden för SFP och gruppordföranden för SDP att det gjorts en affär om saken. Yle Åboland och riksradion behandlade saken. ÅU tog upp saken både i en artikel och på ledarplats.
Kimitoöns kommun står inför svåra sparbeslut. Alkoholförbrukningen bland både ungdomar och vuxna har väckt oro. Notan på tusen euro för en kvälls alkoholservering är i sig inte stor, frågan är principiell. Ska skattebetalarna stå för drycker som inte kan räknas som s.k. normal gästfrihet? Ska kommunen betala för alkoholservering för beslutsfattarna?
Då det gäller alkoholservering har kommuner tre olika praxis: en del förbjuder all slags alkoholservering på skattebetalarnas bekostnad, medan man i andra har klara regler för vad som anses vara godtagbart. Och så finns det kommuner, såsom Kimitoön, som inte har några regler om saken.
För att kommuninvånarna även i fortsättningen kan vara säkra på att skattemedlen används korrekt måste kommunen ha klara regler om hur skattemedlen får användas. Endast då är verksamheten transparent och öppen. Man ska inte låta sig förskräckas av ett diskussionsforum, som är öppet för alla kommuninvånare, utan man ska understöda och delta i diskussionerna, det må sen gälla SOTE, vindkraft eller hur kommunen använder pengar till seminarier och servering. Tydliga regler utgör grunden för den öppenhet som även omnämns i vår kommunstrategi.
Ingen av dem som deltog i seminariet ska ta illa upp om saken diskuteras och ingen har heller påvisat att något fel skulle ha begåtts. Är någon av fullmäktigeledamöterna av den åsikten att man inte får öppet diskutera om utgifter?
Janne Salonen
Fullmäktigeledamot (obund.), Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter