Förflytta dig till innehållet

Det ska bli lättare att få hjälp av nödcentralen tack vare nytt datasystem

ÅU-foto

Tanken är att det nya datasystemet ska göra arbetet vid nödcentralerna effektivare. ÅU-foto


Nödcentralen i Åbo har tagit i bruk ett nytt datasystem kallat Erica. Tack vare det nya systemet når man nu alla räddnings- och utryckningsmyndigheter på numret 112, säger projektledare Mika Lamu vid Nödcentralsverket.
– Erica används förutom vid Nödcentralsverket vid polisen, räddnings-, social- och hälsoväsendet samt vid Gränsbevakningsväsendet. Med det gemensamma systemet strävar man efter att underlätta samarbetet mellan säkerhetsmyndigheterna. De nya egenskaperna i systemet kommer att förbättra bland annat riskbedömningens kvalitet, dokumentationen och användningen av den snabbaste och mest ändamålsenliga enheten.

Svenska servicen ska bli bättre

Meningen är att bättre kunna koordinera vilken myndighet som ska rycka ut och det ska bli lättare att bedöma vad situationen handlar om.
– Det är en mer omfattande information som förmedlas till den larmade enheten från Erica utifrån kommunikationen mellan jourhavande och den som anmäler en nödsituation. Det ger myndigheterna bättre förutsättningar att agera. I framtiden rör sig dessutom nätverkets olika myndighetsenheter smidigt över gränserna mellan olika verksamhetsområden, eftersom systemet räknar ut vilken enhet som når platsen snabbast oberoende av landskapsgränserna, säger Lamu.
Samtalen kan också styras den nödcentralsoperatör som bäst behärskar svenska i fall en sådan inte går att nås i Åbo, sade Mauri Turula som är chef för Åbo nödcentral i ÅU den 13 mars.
– Står det flera svenska samtal i kö och alla våra svenskspråkiga operatörer är upptagna styrs samtalet vidare till en annan nödcentral och en operatör som kan betjäna på svenska, säger Turula.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter