Förflytta dig till innehållet

Det rör på sig i Pargas

Nya broar, ny skolhelhet och privata projektet är aktuella i Pargas. Samtidigt finns det en stark talkoanda i staden.

”Aktivitet smittar” är ett slitet och ibland nästan irriterande uttryck, men det finns en viss sanning i budskapet. I Pargas finns många nya saker på agendan.

Ett lokalsamhälle utvecklas om de som bor på orten är aktiva. Pargas är ett utmärkt exempel på vad aktivitet och talkoanda kan skapa.

Talkoandan och föreningslivet i Pargas kan användas som ett internationellt exempel på hur man ska blåsa liv i en ort. Pargas har en mycket aktiv idrotts- och kulturverksamhet. Utöver detta har staden olika föreningar som jobbar för olika ändamål.

Byggandet av motionstrappan i Pargas är ett utmärkt exempel på vad man kan skapa med lokal aktivitet. Ett annat färskt exempel en liten grupp aktiva från föreningen Pro Kyrksundet, som slagit ner plankor längs med ett kort avsnitt av Kyrksundet, mellan Kyrkbron och fram till Suntti. Projektet som genomförs i samarbete med Pargas stad är ett försök att få flera båtburna att använda sundet genom att göra det betydligt enklare för mindre båtar att förtöja vid korttidsplatserna.

Ett stort privat projekt är aktuellt i Pargas. Pargas stad och bolaget PRGS Finland Oy har skrivit under ett planeringsreserveringskontrakt för ett tilltänkt is- och vattensportcenter, lägenhetskomplex och rekreationsområde i Norrby. Bland annat simhall, gästhamn, badstrand, padelbanor och bostäder ingår i projekthelheten

Projektet låter både stort och häftigt i Pargas mått mätt. Redan i initialskedet har Havis-projektet mött motstånd. Det torde vara oklart om projektet någonsin kommer att förverkligas, men redan signalen att det finns ett intresse för stora investeringar i Pargas, är en bra sak.

Pargas stad genomför som bäst ett av sina största projekt genom tiderna. Det nya kreativa lärcentret, som de facto är ett nytt skolcenter, borde öka intresset för barnfamiljer att flytta till Pargas. Ekonomiskt sett är projektet stort, då man beaktar Pargas stads ekonomiska muskler från nästa år framåt.

En investering i en ny skolhelhet är trots allt ändå en klar satsning på framtiden och ett tecken på att Pargas erbjuder en förstklassig vardag för barnfamiljer.

Listan på nya projekt tar inte slut med privata och kommunala satsningar. Även staten satsar stort, genom att bygga nya broar till och från Pargas.

Synliga lokala satsningar är också en signal till potentiella nya Pargasbor. I Pargas tror man på framtiden och visar det genom konkreta handlingar.

Pargas stad har anställt en ny livskraftschef. Den nya livskraftschefen kommer att få både små och stora projekt på sitt bord. Utgångsläget för den nya chefen är bra, men det kommer att behövas en hel del energi och slit att hålla en hög profil för Pargas.

Pargas kanske största fråga för att trygga tillväxten är: Hur skapa förutsättningar för nya attraktiva bostäder i staden? Svaret på den frågan måste man aktivt fundera på.

Reklambanner

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter