Förflytta dig till innehållet

Det mytomspunna studielivet — som är annorlunda än "förr"

Ansvar, frihet, tunga böcker, inspirerande föreläsningar. Makaroner och studiehalare. Långa kvällar, snapsvisor och fester. Mycket läsning.
Den bästa tiden av mitt liv? Ärligt talat minns jag inte längre exakt vilka mina förväntningar på studietiden var då jag påbörjade mina studier hösten 2015. Jag vet bara att det blev precis vad jag hade förväntat mig och inte alls som jag hade tänkt.
Studietiden är en speciell tid i livet. Många flyttar hemifrån, bosätter sig i en ny stad långt ifrån vänner och familj och prövar att stå på egna ben för första gången. Förväntningarna på studielivet, studierna och en själv kan vara höga, för att inte tala om omgivningens förväntningar på oss studerande.
Idag förväntas vi utexamineras allt snabbare och samtidigt ta ut så mycket som möjligt ur studietiden. Vi sporras att delta i studentutbyten, göra praktik och engagera oss i föreningslivet, samtidigt som antalet stödmånader skurits ned så att det inte finns rum för snedsteg.
För många räcker stödmånaderna inte till och vi behöver jobba vid sidan av studierna eller lyfta stora studielån för att få pengarna att räcka till mat och hyra.
”Inte hade vi det bättre förr!” är en kommentar man ofta får höra, om man som ung studerande vill lyfta fram de negativa aspekterna av studielivet; den psykiska ohälsan, de långa vårdköerna och den låga nivån på studiestödet.
Särskilt under förra sommarens långa diskussion om studerandes rätt till vila, blev det tydligt att studievardagen för många är helt obekant. Det mytomspunna studielivet har ändrats mycket bara under de fem åren som jag varit studerande, för att inte tala om den förändring som skett de senaste 15–20 åren.
Sanningen är att de som inleder sina studier i höst kommer att ha en annorlunda studietid än jag. Jämfört med mig har de ännu färre stödmånader att använda och man kan hävda att deras möjlighet att studera fritt är ännu mindre än min; pressen från samhället har blivit hårdare.
Jag vågar ändå påstå att mycket också har blivit bättre. I början av min studietid pratades det inte så mycket om trakasserier eller rasism, nu jobbar föreningar aktivt för att alla ska ha det roligt och känna sig trygga på evenemang på ett helt annat sätt än förut.
Studielivet kretsar allt mindre kring alkohol, undervisningsmetoder moderniseras allt snabbare och vi vågar tala om psykisk ohälsa på ett helt annat sätt.
För dig som är ny studerande vill jag önska ett stort lycka till på det kommande äventyret. Studietiden är en period i livet för dig att upptäcka världen omkring dig och växa som människa. Då du avslutar dina studier har du inte bara studieprestationer och en examen i väskan, du bär med dig en period av ditt liv.
Som alla andra före mig vill jag också påminna om att all visdom inte finns i böcker, att minnen skapas utanför föreläsningssalen och att frihet kommer med ansvar. Våga ta chanser och ha roligt. Hjärtligt välkommen till det mytomspunna studielivet.
Helmi Andersson
studerande, studentkårsaktiv, Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter