Förflytta dig till innehållet

Det lackar mot jul på Kimitoön – julöppning och -marknader i helgen

Emilia Örnmark
Julgran med släckt belysning på ett torg
På fredag blir det julöppning i Dalsbruk, då man tänder julgranen.

De första traditionella evenemangen inför jul på Kimitoön ordnas på fredag och lördag, enligt Kimitoöns evenemangskalender.

Julsäsongen öppnas i Dalsbruk på fredagskvällen (klockan 18). Det här året var arrangören Dalsbruks byalag ute i god tid ­– den ståtliga granen anlände till torget redan den 14 november. LED-lamporna är på plats och granen står stadigt ankrad.

På torget brukar folk samlas den här kvällen för att njuta av julmusik (i år av lokala Anton Nervander), se tomtarna från Dalsbruks Sjöscouter anlända på ett traktorsläp, dansa kring granen, delta i tomtegympa och umgås.

Företag kring torget håller kvällsöppet.

Samma kväll (klockan 17-19) ordnar Västanfjärds byaråd sin traditionella lillajulsmarknad på Kalkholmen i Västanfjärd.

Julprogram i Kimito på lördag

Också på lördag är det möjligt att komma i julstämning, men då i Kimito. Gammaldags sådan, i form av Oskarsmarknad, erbjuder Sagalunds museum (klockan 11-15), med en hel del program för alla åldrar. Dragspelmusik, ringdans, julutställning, julpyssel och härliga dofter utlovas på museiområdet. Här ska nämligen tillagas både jullådor och julkonfekt på gammaltida vis.

Samma dag öppnar en ny utställning i Sagalundgården: tavlor med Sagalundmotiv. Dessutom finns det i Sagalundgården möjlighet att se videon om skärikvinnor. I Sagalund kan man också den här dagen få höra om hur man fick ljus i stugorna innan elen fanns.

På publikens begäran arrangerar museet i år igen den julstig med tomtar i fönstren på museiområdet som blev så populär under coronan. En del av den öppnar redan på lördag.

Julmarknad ordnas också hos grannen Kimito ungdomsförening i Wrethalla (klockan 11-14). Här blir det försäljning av bland annat hantverk och bakverk, julgrötsservering och dansuppvisning av juniorfolkdansarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter