Förflytta dig till innehållet

Det kanske finns andra länder som gör större skada, men vi måste väl börja någonstans?

I och med FN:s klimatkonferens, COP24, i Katowice i Polen, har det publicerats en hel del artiklar om vad man som enskild individ kan göra för att minska sitt eget klimatavtryck.
I kommentarsfälten till dessa artiklar kan man se otaliga osakliga kommentarer om ”klimatnissar” och kommentarer om att artiklarna bara är propaganda.
Men främst av allt ser man att folk skyller ifrån sig.
”Men tänk på alla som flyger till Thailand” eller ”Vi ändrar oss här men i Kina fortsätter de som förut” är ständigt återkommande kommentarer i diskussionen.
Dessa kommentarer verkar främst förekomma som kommentarer till artiklar som på ett sakligt sätt förklarar varför en vegetarisk diet är bättre för klimatet.
Särskilt verkar det som att människor är emot att bli skuldbelagda ”utan anledning”.
Men finns det kanske en orsak till att just du, skribent i dessa kommentarsfält, känner dig skuldbelagd?
Kanske du egentligen vet att vetenskapen har sagt sitt, att du exempelvis borde äta mindre kött, men är alldeles för trångsynt och reformfientlig för att faktiskt göra något åt saken?
Låt oss berätta en sak: Vi ungdomar, vars framtid och planet du fortsätter att förstöra med ditt trångsynta tankesätt, är rätt så trötta på den här mentaliteten.
Att sticka huvudet i sanden verkar vara den vanligaste utvägen, när vi bara skulle behöva lyfta ett litet finger för framtida generationer.
Då är det tydligen lättare att beskylla medierna för propaganda och komma med personliga påhopp på dem som faktiskt måste reda upp vår förstörda planet, än att ta till sig fakta och agera.
Visst, det kanske finns andra länder som gör större skada, men vi måste väl börja någonstans?
Om vi förstår följderna av våra handlingar för miljön, kanske vi märker att det inte är så betungande att dra vårt lilla strå till stacken.
Finländarnas konsumtion påverkar till stor del och uppstår i områden utanför våra egna landsgränser, så vems fel är det egentligen att Kina har så mycket utsläpp? Vi föregår ju även som gott exempel för länder med mildare klimatbestämmelser.
Så är det faktiskt så jobbigt att lämna bort en biff i veckan?
Eller cykla till butiken om man har möjlighet? Hur självisk får man vara?
Jenny Wikström
Lisa Valkonen
Studerande
Åbo Akademi
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter