Förflytta dig till innehållet

"Det känns som – och är – en bestraffning för att man värmer sitt hus med el"

Att leva utan elektricitet är inte möjligt i våra dagar. Men att leva med elektricitet är inte billigt.
Det var därför intressant att ta del av dagens nyheter på Radio Vega (29.11.2018) att man gjort en utredning om utvecklingen av elöverföringsavgiften det närmaste årtiondet.
Utsikterna är dystra: avgifterna kan komma att stiga med upp till 40 procent!
Detta därför att riksdagen tidigare beslutat att kablarna ska grävas ned i marken – och det är dyrt.
Då jag slog ned mina bopålar i Åbo på 1980-talet hade man oljekrisen i färskt minne och ingen med förnuftet i behåll satsade på oljeuppvärmning, men ”indirekt” el var tidens melodi i motsats till ”direkt” el (trots att elen nog kommer direkt genom tråden i båda fallen…).
”Indirekt” avsåg att man kunde utnyttja natt-el, som var ungefär en tredjedel av priset jämfört med dag-el för att värma vattenbehållaren i huset och med detta hålla elementen varma resten av den ljusa tiden på dagen. En strålande lösning för en fattig assistent vid Åbo Akademi i vetenskapens tjänst!
Sedan man lockat ett otal medborgare att genomföra denna lösning för sitt nybyggda hus har natt-elen stadigt stigit i pris och är numera cirka 85 procent av dags-elpriset… Smart! Vad kan man göra?
Elöverföringspriset har dock ”bara” stigit till 48 procent på natten jämfört med dagpriset.
Så stiftade riksdagen lagen om elskatten som för personer som uppvärmer sitt hus är densamma dag och natt.
Den skatten är dyr.
På min elräkning står det att skatten är drygt 2,79 cent per kWh. Då elöverföringsavgiften är 2,41 cent/kWh på dagen och 1,15 cent/kWh på natten, och elförbrukningsavgiften är 4,85 cent/kWh på dagen och 4,10 cent/kWh på natten, betyder detta att skatten på dagen utgör nästan 38 procent av priset, men hela 53 procent på natten!
En mer hutlös skatt får man leta efter! Det känns som – och är – en bestraffning för att man värmer sitt hus med el. På den tiden det begav sig hade ju kärnkraftsmotståndet medvind…
Dagens politiker bör korrigera forna kollegers misstag gällande kablarnas nedgrävande och eldistributionssäkerhet och sänka denna oskäliga skatt med de motsvarande förhöjningarna av de kommande elöverföringsavgifterna, eftersom det är politikerna som orsakat problemen för oss vanliga elförbrukare. Val står inför dörren: nu har ni politiker en strålande chans att kamma in röster!
Säg oss vad ni kommer att göra åt saken.
Vid sidan av detta undrar man hur det ska gå med produktionen av all den elektricitet som de kommande saliggörande elbilarna kommer att förbruka.
Hur många nya kärnkraftverk kommer Finland att behöva? Vem betalar notan?
När kommer straffskatten på elbilar att införas?
För övrigt anser jag att arvs- och gåvoskatten bör avskaffas.
Eric Bertoft
Elförbrukare
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter