Det här påstås läraren i "Sossen" ha sagt – ÅU har sett listan med elevernas klagomål

Photopea/Kim Lund
ett bildcollage av en skola och ett pappersark
ÅU har sett listan som elever i S:t Olofsskolan lämnade till rektor Christer Karlsson i mars i fjol.Listan innehåller flera sexisistiska och rasistiska kommentarer som eleverna säger att en lärare ska sagt på lektionerna.
Publicerad:

Den lärare i S:t Olofsskolan som anklagas för att ha använt sig av ett sexistiskt och rasistiskt språkbruk kan ha gjort sig skyldig till tjänstebrott och ärekränkning.

Det säger två juridiska experter som ÅU har talat med.

Det var i mars i fjol som elever från olika klasser och årskurser lämnade in en lista till rektor Christer Karlsson med flera detaljerade exempel på ord och uttryck som läraren ska ha sagt på lektionerna. Många elever har upplevt ordvalen och kommentarerna som djupt kränkande och olämpliga.

ÅU har sett listan och också talat med flera elever som bekräftar uppgifterna.

Listan innehåller nästan trettio punkter under rubrikerna ”rasistiska kommentarer”, ”sexism & misogyni”, ”anti-hbtq+-kommentarer” och ”övrig opålitlighet som en lärare”.

Läraren ska bland annat bett en kvinnlig elev visa hur man ger en sexuell avsugning.

Elev berättar

ÅU har talat med en elev som berättar att hen var med på den lektionen. Eleven säger att händelsen utspelade sig våren 2021 i årskurs 8.

Eleven säger att klasskamraten inte gjorde som läraren ville men blev väldigt obekväm.

Flera klasskamrater ska ha försökt hejda läraren, och direkt efter lektionen gick sju elever och berättade om händelsen för rektorn. De nämnde också andra saker som läraren sagt.

Enligt eleven vi talat med verkade dock rektorn inte tro att det som eleverna påstod kunde stämma, utan ska ha menat att de antagligen missförstått läraren.

Rektor Christer Karlsson säger till ÅU att han inte minns diskussionen. Skolan är stor och det är ett par år sedan.

Men Karlsson konstaterar att han såg till att klassen fick en ny lärare i ämnet eftersom läraren och klassen inte kom överens. Exakt vad det vad var frågan om minns Karlsson inte, men säger att det berörde undervisningen och vad som sagts på lektioner.

Eleven vi talat med säger att de fick en annan lärare i ämnet men först på hösten.

Den utpekade läraren nekar till att han skulle ha sagt det som påstås.

Andra exempel

Vid ett annat tillfälle ska läraren ha jämfört homosexualitet med pedofili och enligt honom ska människor som tillhör en hbtq+-grupp inte ha några rättigheter.

Andra kommentarer som eleverna säger sig ha hört är bland annat att alla svenska kvinnor är horor och att alla finska kvinnor i hemlighet törstar efter "mustamakkaraa", en sexuell anspelning på mörkhyade mäns könsorgan.

Enligt eleverna har han också frågat en 14-åring om han far på "sexiloma" till Thailand.

I listan sägs också att läraren är alldeles för bekväm med att använda sig av n-ordet.

Jurister säger att läraren kan ha gjort sig skyldig till tjänstebrott

ÅU har bett advokat Pontus Lindberg i Åbo att titta på listan och på de kommentarer som eleverna räknar upp. Lindberg reagerar främst på påståendet att läraren har bett en kvinnlig elev visa hur man ger en avsugning.

– Om en lärare riktar en sådan uppmaning till en elev så kan det uppfylla rekvisitet för ärekränkning. Om han dessutom använt sådana ord då han har varit i tjänst kan det också vara tjänstebrott. Med tanke på att det gäller högstadieelever låter det som ganska häftiga uttalanden om de är sanna.

Lindberg vet inte hur skolan har hanterat ärendet eller om rektorn har vidtagit några åtgärder gentemot läraren.

Det är frågor som behandlas internt och rektorn har ingen skyldighet att informera pressen eller eleverna om läraren till exempel har fått en varning, säger Lindberg.

– Men om läraren har fortsatt med det här beteendet efter att rektorn har diskuterat med honom så är det illa och ärendet borde utredas grundligare. Som rektor skulle jag se väldigt allvarligt på det här.

ÅU har också skickat listan till en expert på straffrätt. Juristen är inte längre i aktiv tjänst och vill därför inte offentligt kommentera ett fall som inte ännu har brottsanmälts.

Hen har ändå sin åsikt klar efter att ha bekantat sig med fallet.

– Att be en enskild elev visa hur man gör en avsugning är ett sådant osakligt språkbruk att det är ett klart tjänstebrott. Ett sådant språkbruk mot enskilda elever verkar vara helt uppsåtligt och läraren vet precis vad han har sagt. Jag skulle nog göra en brottsanmälan.

Experten hänvisar till lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden där det bland annat sägs att tjänsteinnehavare i sin uppgift ska handla opartiskt och uppträda så som hans eller hennes ställning och uppgift förutsätter.

– Om det görs en brottsanmälan så är jag säker på att polisen inleder en förundersökning om tjänstebrott. Det är frågan om ett sådant osakligt språkbruk som en tjänsteman inte ska använda.

Beträffande de övriga kommentarerna som nämns på listan kan det vara svårare att hitta juridiska argument för en brottsanmälan, säger både experten och advokat Pontus Lindberg.

Om läraren inför klassen uttrycker sig rasistiskt eller sexistiskt är det snarare frågan om ett olämpligt beteende som kan leda till disciplinära åtgärder.

För att inleda en straffrättslig process bör de verbala osakligheterna rikta sig till en specifik person, säger Lindberg.

Också rektorn kan ha gjort sig skyldig till tjänstebrott

När straffrättsexperten får höra att händelserna ska ha inträffat redan för ett par år sedan och att både elever och föräldrar upplever att rektor Christer Karlsson har sopat problemen under mattan, säger hen att också rektorn kan vara i blåsväder.

– Rektorn har ett ansvar för skolan och för att lärarna sköter sig. Om han har känt till de här osakligheterna men inte vidtagit några disciplinära åtgärder eller gjort en brottsanmälan kan han också ha gjort sig skyldig till tjänstebrott. Han kunde när som helst ha bett Åbopolisen utreda påståendena, det skulle till och med ha varit bättre om han gjort det än att föräldrarna gör det.

Läraren hävdar att anklagelserna är falska.

Uppdaterad 8.22 med förtydliganden om elevernas samtal med rektorn våren 2021.

9.48 Samma stycke uppdaterat med ytterligare detaljer.

11.32 Uppdaterat med mer kommentarer av rektorn.