Förflytta dig till innehållet

"Det här lever jag på ett halvår"

Kepa Tromp vill på allt sätt heja på Patrik ”Patte” Sjöblom så hon donerade några av sina tavlor till hans nyöppnade äldreboende.


Om man är en liten lokal aktör, som plötsligt får multinationella företag som konkurrenter, ja då gläds man åt sympati från ortsborna.
Det gör åtminstone Patrik Sjöblom vars äldreboende Pasendo i Kimito i dag fick tio tavlor i donation av Kepa Tromp.
– På det här lever jag i ett halvår, sade Sjöblom.
– Jag vill på allt vis stöda Sjöblom. Jag gillar inte alls att globala företag vill ta över Kimitoöns äldrevård. Sjöbloms tankar om äldrevård är precis som mina, och jag har redan bokat plats åt mig här för hit ska jag flytta då jag behöver hjälp, säger Tromp.
Så säger många ortsbor men hittills har bara tre flyttat in. Plats finns för ett dussin till. Också de tre rummen för intervallvård står tomma.
– Men antalet lunchgäster ökar, liksom antalet kunder som vill ha maten hemkörd, säger Sjöblom, själv kock och erkänt skicklig.
Det är före detta bibliotekshuset som han nyligen öppnade som äldreboende, där åtminstone Lasse Karlsson trivs.
– Alla är snälla, maten god, det finns mycket att se och göra och om jag vill får jag ta en sväng med elmopeden till butiken, säger han.
Under den här veckan, de äldres vecka, har Pasendo haft program varje dag, öppet för alla intresserade.
– Vi har också annars haft rätt många som vill se sig omkring här i huset, och alla är välkomna, säger Sjöblom.
Bland annat har Pasendo i källarvåningen en elegant hörna för frissa, en mysig massagehörna och en hörna med vävstol. I ett hus tvärs över gården inreds nu en verkstad, det blir snickarverkstad för herrar och så en del tänkt för damer.

Mysigt. Massagebänken i källaren är ledig.


Frissa-hörnan.


Maria Gustafsson t.h. hjälpte till med att hänga tavlorna som Kepa Tromp donerade. De är målade av hennes far Vilho Askola.


Ett av de lediga rummen.


På den här terrassen ryms många, säger närvårdare Kristina Lindroos.


Lasse Karlsson trivs väldigt bra. Helt annat jämfört med där jag tidigare bodde i Bjärnå, säger han, där fick man inte bestämma något alls själv.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter