Förflytta dig till innehållet

Det hängde ett tygstycke i Nagu hamn

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

flagga hänger i anordning, inte flaggstång, vid en strand

Flaggan i Nagu gästhamn. Foto: Kirsti Riipola


I detta land är det fritt fram att hänga byke på sträck. Men bara om det inte liknar Finlands flagga för då skall man följa landets lag och förordningar och inrikesministeriets anvisningar. Och till och med god sed.
I Nagu hamn hade de faktiskt hängt upp ett tygstycke som liknade den finska flaggan. Förmodligen är det frågan om konst, men flaggelementet används på ett sätt som bryter mot Förordning om flaggning med Finlands flagga, paragraf 5 (ovanom flaggan är Pargas vapen).
Dessutom är flaggan för stor i förhållande till ”stången” och den ger intrycket att vara i halvstång. Hängningssättet är inte heller som det skall, för flaggans hela kortsida skall vara mot stången.
Visserligen är den blåa färgen på tyget mörkare än jag är van vid att se på den finska flaggan, så kanske är det inte alls fråga om den utan just bara om ett tygstycke som råkar likna vår flagga?
I det fallet har man brutit mot Lag om Finlands flagga, paragraf 8.
Pargas stad lär ha föreslagit en mindre flagga, men problemet är ju faktiskt inte löst med det. Finlands flagga skall ha den värdefullaste position, vilket är toppen av stången. Och där finns ju Pargas vapenflagga! (Som visserligen är stöldgods från Nagu.)
Eftersom flaggstången ser ut att ha gått av och syns ha reparerats provisoriskt med en skarvbit (inte av fågel utan av stång) har vapenflaggan trasslat sig i skarven och syns inte ordentligt. Kanske är de rädda att den riktiga flaggan också skulle trassla sig till?
Dessa är faktiskt inte petitesser eftersom det finns både lag och förordning om hur man skall flagga och därtill inrikesministeriets anvisningar.
Vill man ändra på dem skall man gå via riksdagen. Flaggan skall inte skändas. Ha en ordentlig flaggstång i stället och sätt någon segelsällskapsflagga i ert konstverk.
Kirsti Riipola
Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter