Förflytta dig till innehållet

Det händer för mycket viltolyckor, nu behövs åtgärder!

Det skedde 12 000 viltdjursolyckor i Finland år 2018, varav 7000 involverade hjortdjur. Sydvästra Finland har en hög förekomst av olyckor som orsakar inte bara extremt mycket materiell skada för fordon, men även reella risker för människor.

I Raseborg förekom det högsta antalet viltdjurskrockar på hela 365 stycken, och i Salo näst mest olyckor med hela 318 stycken. Det betyder att bilförare i Egentliga Finland och Nyland har en av Finlands största risker för att vara med i en viltdjursolycka.

Viltdjursbeståndet är också en risk med tanke på att fästingarna fortsättningsvis breder ut sig i hela Finland. En teoretisk möjlighet är också att vargbeståndet ökar med ett ökande viltdjursbestånd. Enligt det nuvarande situation skulle man kunna öka på jakten för att på så sätt få ner beståndet.

SU i Nyland anser, i enlighet med Svensk Ungdoms kongressbeslut, att de lokala beslutsfattarna, NTM-centralen och Forststyrelsen bör ta tag i frågan en gång för alla, och vidta åtgärder för att förhindra materiella och mänskliga skador.

Sebastian Tolvanen

Styrelsemedlem i SU i Nylands kretsstyrelse

Dela artikeln

En kommentar: “Det händer för mycket viltolyckor, nu behövs åtgärder!

  1. Pirkko Kavén skrev

    Håller med!
    Metsästäjien harrastama talviruokinta on suuri syyllinen!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter