Förflytta dig till innehållet

Det finska företaget Utelias technologies matar robotar med språkkunskaper

En robot kan göra så mycket mer i undervisningen än endast en pekplatta eller en smarttelefon, anser Johanna Hemminki som grundat Utelias technologies.


Johanna Hemminki är personen bakom Utelias Technologies, företaget som skapat applikationen som språkroboten Elias använder sig av för att hjälpa eleverna i Skärgårdshavets skola lära sig engelska.
– Vår tanke är att man endast kan lära sig ett språk genom att tala det, berättar Hemminki som själv har fungerat som modersmålslärare.

Finsk hjärna men utländsk kropp

Robotens skal beställer användaren direkt från tillverkaren medan Utelias technologies bidrar med applikationen som tillåter roboten att lära elever språk.
För tillfället får man betala cirka 10 000 euro för en robot med Utelias technologies teknologi, men priserna varierar beroende på vilka tjänster skolan önskar.

Är man nervös kan det vara lättare att prata med en robot

Roboten Elias påminner till formen om en person och syftet med det mänskliga utseendet är att få interaktionen att verka så genuin som möjlig.
– Om eleverna är rädda för att prata ett nytt språk med verkliga människor så är en robot det perfekta alternativet, anser Hemminki.
Just nu är det möjligt att lära sig engelska, tyska, franska, finska som andra språk och arabiska med hjälp av Utelias technologies teknologi och för tillfället jobbar man även för att utveckla möjligheten att lära ut kinesiska.

Unikt företag saknar konkurrenter

Hemminkis företag hör till ett av de allra första att arbeta fram den här sortens applikationer
– Robotar kan man få från olika ställen men när det kommer till innehållet så har vi för tillfället inga konkurrenter, konstaterar Hemminki.
Utelias technologies tjänster används förutom i skolor i Finland även utomlands.
Patricia Torvalds

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *