Förflytta dig till innehållet

Det finns ljus i slutet av den mörka tunneln

Åbo Underrättelsers logo

”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den” är ett citat som som felaktigt brukar krediteras Voltaire. Egentligen kommer formuleringen från en biografi om Voltaire skriven av Evelyn Beatrice Hall där hon sammanfattar hans ståndpunkt i frågan. Oavsett så är citatet väldigt aktuellt idag.

Lås oss backa till september 2015. En tvåårig pojke spolas upp på stranden i Bodrum och sätter igång det som vi kallar flyktingkrisen.

Europa och EU har redan, kraftigt, glidit isär sedan finanskrisen och flyktingkrisen leder till så kraftiga splittringar att själva grundfrågan om ett enat Europa ställs på sin spets. 2016 folkomröstar Storbritannien om utträde ur den Europeiska unionen. Följande år upplevs FN och Nato försvagat. Bland annat genom Donald Trumps utspel om vad Natos roll egentligen är och vilka allierade man egentligen tänker skydda. 

Samtidigt som tidigare allianser i världen och Europa försvagas så flyttar Vladimir Putin fram positionerna. Ryssland annekterar Krimhalvön 2014 genom ett politiskt skådespel som tar världen med häpnad.

Deras retorik mot grannländer ökar i samma takt som Nato och EU är upptagna med interna bråk. Detta passerar såklart inte utan bestraffning. Ryssland har egentligen aldrig återhämtat sig sedan finanskrisen och de svidande, permanenta, sanktioner man haft på sig har hämmat landets ekonomiska utveckling.

Men Putin är inte nöjd. Han vill ha mer och tänker utnyttja det han ser som en försvagad opposition i världen. Men han har gjort en kraftig felbedömning, precis som vi också gjort.

Backar vi bara några veckor i tiden kan man se att varken Europas eller världens länder var särskilt överens om någonting alls. Nu är de tiderna som bortblåsta. Vissa säger att man inte ska väcka den ryska björnen. J

Jag säger ”lek inte med den fria världen.” Bara några timmar efter att invasionen av Ukraina startat är världen enad. Demokrati och frihet är något vi måste försvara och vi borde påminna oss själva om det oftare. Framförallt när bråk kan föranledas av, tämligen, småaktiga detaljfrågor.

Det är inte länge sedan världens styrdes av just despoter. Det styrelsskick vi lever i nu har varat så pass kort tid att om vi slog ut det på en tidslinje över människans tid på jorden kommer det inte synas.

Om vi värnar om den värld vi vill ha, som vi vill att våra barn ska ha, måste vi vara redo att kriga för vår sak och erbjuda den beskydd. Det är vad som sker nu i Ukraina. Det är ett krig mellan olika förhållningssätt kopplat till människans värde.

Det ljus som finns i denna mörka tunnel är sammanhållningen. Det är tragiskt att det ska behöva ske på det sättet det gör. Som att enbart en kris där människor sätter sitt liv till kan få oss att komma ihåg vad som är viktigt och oviktigt.

Men nu är det så. Europa och delar av världen står enade i vad vi tycker är viktigt. Tillsammans är vi starkare än allt annat de övriga kan kasta över oss.

Putin hotar med aktivering av kärnvapen och genom det trappar han upp sin retorik ännu mer. Världen låter sig inte skrämmas. Det är väntat och inget som förvånar oss. 

Putin har missbedömt sina lösa allianser bland andra icke-demokratiska länder och har missbedömt vår enighet. Precis på samma sätt som vi också missbedömt den. Vem kunde tro att vi är så pass lika ändå?

Troll, desinformation och propaganda har inte fått det fotfäste många trott. När det kommer till kritan vet vi vad som är viktigt. Vi skäms inte för att försvara det.

Den här krisen ger en strimma av hopp. Ett hopp om att vi kan komma ur den med ett starkare samarbete en någonsin. En värld där alla har lika värde. Där en människas liv är lika mycket värt oavsett nationalitet eller etnicitet.

En global och lokal politik där vi är villiga att kompromissa för att bygga en bättre värld. Det hoppet finns. Det gäller nu att vi inte glömmer bort det som förenar oss. 

”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den” är precis så jag vill att mina barn ska tänka. Vi måste vara redo att slåss för den. Tillsammans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter