Förflytta dig till innehållet

Det bubblar under ytan i Ekenäs simhall – 25-åringen måste ses över

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Simhall med gräsmatta.
Ekenäs simhall är nu 25 år.

Efter år av diskussioner kunde Ekenäs simhall äntligen tas i bruk 1998. Simhallen byggdes i skolkvarteren i anslutning till bollhallen och har varit en mycket omtyckt idrottsanläggning för traktens invånare.

Men nu behöver 25-åringen ses över. Frågan är i vilken utsträckning.

Ekenäs simhall.
Ekenäs simhall har varit en populär motionsanläggning i Ekenäs och Raseborg.

Ekenäs simhall är en normal simhall med sex stycken 25-metersbanor, en terapibassäng med bubbelbad och en barnbassäng.

En konditionsgranskning av simhallens bassäng-, vägg- och takkonstruktioner genomfördes sommaren 2021.

Nu finns ett förslag, budgeterat till 800 000 euro, om att renovera simhallen endast till den del betongkonstruktionerna behöver repareras för att kunna hålla simhallen öppen. Inga andra förbättringar skulle göras.

Det är här skon klämmer.

Fritidsavdelningen anser att detta är en tillfällig lösning och vill att man utreder ytterligare alternativ innan ett slutligt beslut fattas.

Fritidschef Fredrika Åkerö vill skapa diskussion om simhallens framtid eftersom hon upplever att diskussionen saknats helt och hållet. Dessutom måste frågan diskuteras innan budgetbehandlingen i höst.

– Är alla införstådda med vad man får för 800 000 euro? Jag uppfattar att man inte är det och jag vill att frågan diskuteras innan det är för sent.

Dagliga problem

Enligt stadens fritidsavdelning förekommer det tekniska problem i simhallen nästan dagligen. Simhallen har i stort sett samma maskineri som när simhallen byggdes. Det innebär att till exempel ventilation, pumpar och el har levt ut sin tekniska livslängd.

Det leder till bland annat kallt vatten i duscharna, ojämnt tryck, problem i bassänger eller med eltillförsel.

En annan brist är ändamålsenliga personalrum. Simhallspersonalen har inte egna duschar och möjlighet att äta sin lunch i ett kafferum.

– Det är vi inom bildningen som sköter verksamheten och vet vilka behov som finns. Men ingenting av det vi har diskuterat finns med i förslaget i ekonomiplanen. Det innebär inga förbättringar för verksamheten. Det handlar bara om väggar, golv och tak. Det är ingen hållbar lösning, säger Åkerö.

Fler bassänger

Under våren har man som en del av en behovsutredning genomfört en kundundersökning bland simhallsbesökare som genererade över 850 svar.

Många önskade en större barnbassäng. Överlag var det vanligaste önskemålet fler bassänger.

Slutsatsen i behovsutredningen är att simhallen behöver utvidgas för att kunna upprätthålla en fungerande och tidsenlig verksamhet. Simhallens maskineri håller inte 20 år till.

Tillbyggnad eller nybygge?

Det första alternativet är att simhallen utvidgas med en tillbyggnad där det finns personalrum enligt dagens standard och flera bassänger som undervisningsbassäng, kallbassäng och större barnbassäng. Även elektronik och tekniska utrymmen skulle förnyas.

Det andra alternativet är att en ny simhall byggs.

– Ett nybygge har inte heller diskuterats. Lika litet har man diskuterat hur länge en simhall håller. Den håller inte i 50 år. Jag ser ett nybygge som ett alternativ. Vi bygger också skolor för 10 miljoner euro.

Åkerö har bekantat sig med projekt i andra kommuner. I Lojo planeras en ny hall som skulle ersätta den man totalrenoverade 1998, samma år som Ekenäs simhall blev färdig. De siffror man bollat med i Lojo ligger på mellan 17 och 20 miljoner euro. Man har konstaterat att en ny simhall inte nödvändigtvis blir så mycket dyrare än att renovera den gamla. I Tammerfors hade man en budget på 3,9 miljoner euro när man renoverade simhallen i Hervanta i fjol.

Beslut om utredning

Kultur- och fritidsnämnden i Raseborg beslutade i torsdags att en projektplan med kostnadsberäkning för simhallens renovering ska uppgöras. I projektplanen ska alternativen renovering av nuvarande simhall och byggandet av en ny simhall granskas.

Som mest har simhallen i Ekenäs haft över 100 000 besökare per år.

– Efter Fiskars är det stadens största attraktion. Det är en av våra dyraste anläggningar men den fyller en väldigt viktig funktion för invånare i alla åldrar. Därför måste vi prata om vad vi vill med simhallen, säger Åkerö.

Dela artikeln

En kommentar: “Det bubblar under ytan i Ekenäs simhall – 25-åringen måste ses över

  1. Lindholm Kurt skrev

    Simhallen ska naturligtvis renoveras, sen behöver vi en utomhus simhall (maauimala) till Karis. Kan väl placeras där Lystiland fanns en gång (i närheten av tennisplanerna).

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter