Förflytta dig till innehållet

Det brinner inte i Sysilax i Pargas på torsdag kväll, men FBK-are övar

Den här brandövningen hölls också i Sysilax i Pargas. Det var hösten 2014 och då övade räddningsverkets manskap rökdykning. Foto: Anja Kuusisto


Råkar du se brandbilar från S:t Karins, Nagu och Pargas köra mot Sysilax i Pargas på torsdag kväll är det inte någon orsak till oro.
— Det blir fyra större utryckningsfordon plus manskapsbilar som deltar, och flera tiotal med deltagare då FBK-are från Pargas FBK, Nagu FBK, och kårerna Rantakulman och Kuusisto VPK från S:t Karins deltar, plus Röda Korsets första responsgrupp.
Det här berättar Pargas frivilliga brandkårs kårchef Petter Holmström som har huvudansvaret för brandövningens planering.

Discorök används då larmet går cirka klockan 18

Fyra FBK-enheter får en övning i rökdykning och både FBK-are och första responsgruppen får en övning i omhändertagande av många patienter. Samverkan mellan enheterna och med Röda Korset övas också.
Det är frågan om en så kallad kallövning, utan någon riktig brand, men man använder sig av discorök så för en förbipasserande kan det se ut som en brand. Det gamla trähuset som är föremål för övningen ligger invid Hyvilempvägen i utkanten av Sysilax industriområde, där industrierna Paroc, Paroc Panel System och Parlok ligger.
— ”Larmet” går cirka klockan 18 och den aktiva övningen pågår i ungefär 45 minuter. Men verksamheten med anländande fordon med mera börjar ungefär en timme innan, säger Holmström.

Viktigt öva med många patienter

En speciellt viktig poäng med den här övningen är att få öva situationer där patienterna är många.  Samtidigt är det en rökdykningsövning.
För att klassificeras som rökdykare bör medlemmar i avtalsbrandkårerna upprätthålla förmågan med två kallövningar och en varm — där det brinner — i året.
— Vi har nu sex personer i Pargas FBK som är rökdykare, men de kunde gärna vara fler, säger Holmström.
Själv kan han inte delta i den här övningen eftersom han har planerat den och leder den.

Varma övningar ordnas av räddningsverket

De varma övningarna ordnas av räddningsverket, oftast i en container. En sådan övning har också Pargas FBK-are deltagit i tidigare i höst.
I Sysilax i Pargas ordnade Egentliga Finlands räddningsverk också en rökdykningsövning hösten 2014, då ett övergivet hus intill industriområdet brändes ner. Det var alltså frågan om en varm övning på andra sidan Skärgårdsvägen än den som ordnas torsdagen den 28 november.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter