Förflytta dig till innehållet

Den förlorade virkeslasten i Skärgårdshavet är fortfarande en risk för båtförare

Största delen av den förlorade massaveden har flutit i land på öar och holmar. En del har krossats mot klipporna som bilden visar. Bild: Gränsbevakningen


Största delen av virket som i helgen drev omkring i havet nära Utö har nu flutit i land.
Virket har fastnat vid stränderna på Utö och närliggande öar och holmar i Skärgårdshavet.
Sjöbevakningen varnade på söndagen båtförare för stora mängder massaved som fanns i havet nära Utö.
Virket kommer från en förlorad däckslast med cirka 500 kubikmeter massaved eller rundvirke. Ett fraktfartyg förlorade lasten sydväst om Utö i stormen i fredags.
Rundvirket består av gran och furu som är kapade i tre meter långa stockar.
Lotskutterförare Jan Porko vid lotsstationen på Utö säger att faran ännu inte är över.
– Största delen av virket har flutit i land. Men det kan fortfarande finnas enstaka stockar kvar i havet som är en fara för båtfarare, speciellt för snabbgående motorbåtar, säger Porko.
De senaste dagarna har det blåst hård sydlig vind på Skärgårdshavet. Det har gjort att virket drivit norrut mot den åländska skärgården.

Vinden är fortfarande hård

Men natten till onsdagen vred vinden till nordväst.
– Det betyder att virket kan driva österut. Den ändrade vindriktningen gör att en del av virket kan lossna från stränderna och driva ut i havet på nytt, säger Porko.
Vinden är fortfarande hård. På onsdag förmiddag blåste det 12–13 meter i sekunden på Utö. I vindbyarna nådde vindstyrkan ända upp till 17 meter i sekunden.
– Faran är nog inte över ännu. Det lönar sig för båtförarna av vara försiktiga och hålla utkik efter rundvirke på drift, säger Porko.

Skärgårdsborna får gratis ved

Det finns inte mycket man kan göra åt massaveden som är på drift.
– De som bor i skärgården och har möjlighet att ta vara på virket som ligger vid stränderna kan glädjas åt att få gratis ved. Tidigare när det var vanligt med vedeldning i skärgården var förlorade virkeslaster en välsignelse för många, säger Porko.
Enligt Porko är det är ganska vanligt att fraktfartyg tappar virkeslaster i stormar.
– Det händer alltid nu och då. Senast det hände var för fyra år sedan, då var det björkvirke som drev omkring i havet, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter