Förflytta dig till innehållet

Det är underbart att vara en snöflinga

Antti Korpinen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Metaforen om människor som snöflingor har säkert alla hört.

Vanligtvis hänvisar man då till hur vi alla är unika, inga två är lika. Snöflingans unika form skapas runt en kärna. Kärnan kan vara ett litet dammkorn, pollen, vad som helst. Runt denna kärna skapas något enastående.

Varje snöflinga som faller tar en egen bana ner från himlen, och därför kan två aldrig vara exakt lika. Vi är vackra, originella, oersättliga. Vilken underbar beskrivning, eller hur?

På senare år har snöflingan dock även fått symbolisera något otrevligare.

Det finns dom som använder ordet som ett glåpord mot personer de anser vara för dumma, svaga, eller naiva för ”det verkliga livet”. För dom, som ”inte har öppnat ögonen och sett sanningen”.

En snöflinga är för korkad för att se att hen blir lurad eller utnyttjad. För dum för att endast gå efter egen vinning.

Alltför lätt sårad, på tok för känslig, och därför ett hot mot yttrandefriheten.

Den smarta ignorerar ju det oväsentliga och betydelselösa – nämligen andras sorg, smärta och missöden.

Motsatsen till snöflingan är då självklart den starka, smarta och skarpsynta, som vet exakt vad som är vad. Den starke tänker på sig själv och sina egna, på de som är likadana som hen.

Så säger lagen om den starkastes överlevnad att hen ska göra, eller hur? Det är ren fakta.

Snöflingan, den token, tror att det går att göra världen bättre, och värst av allt: snöflingorna tror faktiskt på att älska sin nästa och göra gott åt alla, oavsett vem de är. Att alla människor har lika värde. Löjligt!

Barnsligt, och till och med farligt för samhällsutvecklingen, va? Sitt du där och gråt över dina sårade känslor, snöflinga, medan vi andra fokuserar på våra framgångar!

Här vill jag kraftigt markera min avvikande åsikt. Det som ”de starka” ser som svaghet och dumhet är den verkliga styrkan.

Vi är sociala varelser, och vår samhälleliga bärkraft ligger i att kunna se, känna igen och ha medlidande med andras situationer.

Att kunna glädjas, sörja, hjälpa och jobba tillsammans för allas bästa. Att kunna vara känslig nog att smälta då något gör ont, men stark nog att kunna samlas i glittrande drivor och göra världen vackrare.

Dessutom har snöflingorna en egenskap som i vår rastlösa värld kan te sig mer värdefull än något annat: snöflingorna gör världen tystare. De absorberar ljudvågor, hindrar bullret från att komma fram lika effektivt.

Snöflingorna, i all sin sköra skönhet, skapar ett lugn över vår jord.

Må ditt liv vara fyllt av snöflingor denna vinter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter