Förflytta dig till innehållet

Det är tid att göra något

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Förnekarna – närmare bestämt de som inte tror på klimatförändringen, och förnekar den.
Astroturfing är den engelska beteckningen på en förment medborgarrörelse som egentligen driver några företags intressen. Ändamålet är att dölja vem eller vilka som egentligen står bakom det hela.
Det kan ge ökad trovärdighet åt budskapet. Det finns en smått kritisk video som förklarar det hela närmare: https://tinyurl.com/yddabxj9
Den fossila bränsleindustrin har känt till att dess verksamhet leder till en klimatförändring sedan åtminstone 1980-talet. För att gå vidare har man grundat tiotals tankesmedjor och lobbningsgrupper vars uppgift är och har varit att förneka klimatförändringen, och att få politiker och beslutsfattare att göra det samma.
Här har man lyckats, då 10 procent av befolkningen i Finland är förnekare. Mest förnekare finns i Australien (17 procent), med Norge på andra plats (15 procent).
Klimatförnekarna finns framför allt inom den politiska högern, Republikanerna (USA), Samlingspartiet och Sannfinnländarna (Finland) och Sverigedemokraterna (Sverige).
”Vad är klimatförändringar om inte en massiv förstörelse av privat egendom, orsakad av de som står för utsläppen?” säger Jerry Taylor, före detta professionell förnekare.
Förnekelsen av klimatförändringen grundar sig på rena lögner. Folk som Jerry Taylor som kommit till insikt har bytt sida. Han jobbade i 20 år som professionell förnekare. Han vet.
En intervju med honom kan läsas på https://tinyurl.com/ybjvbez3
Havsvattenståndet stiger i allt snabbare takt. Det är inte längre en förutsägelse utan en konstaterad sak. Maldiverna och Seychellerna liksom stora delar av Florida kommer att försvinna från kartan.
Många stora städer och strandområden kommer att hamna under vatten. Man räknar med att enbart detta kommer att föranleda en omplacering av 600 miljoner människor världen över. Lägg till 500 miljoner som måste flytta då Nordafrika och Mellanöstern blir så heta att man inte kan bo där. Indien har över en miljard människor. Det kommer att bli alldeles enorma folkvandringar.
Stänga gränserna? Kommer det alls att kunna göras i framtiden?
I USA blir folk som varnar för klimatförändringen avskedade och till och med uppmanade att söka vård. I Finland är man inte långt efter härvidlag, kan jag säga.
Att inte göra något kommer att bli enormt kostsamt. Citi-Bank, som är en världens största banker, räknade härom året ut att det skulle kosta 4 4000 miljarder dollar att inte göra något.
Enligt FN är det de fattigaste som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringen. En annan grupp som drabbas är de åldrande. Enligt forskning i Finland ökar dödligheten bland de äldre med i medeltal 21 procent då det är hett.
Det kan bli brist på öl, choklad och kaffe. Forskning har visat att ökad värme samtidigt ökar halten av olika giftiga ämnen i vete och majs.
Det börjar vara tid på att göra något. Tid att tala om förnekarna och vad de i sin oskuldsfulla okunskap egentligen vill att vi andra ska godkänna så där bara.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter