Förflytta dig till innehållet

”Det är ju helt fel att man ska råka i ekonomisk knipa i samband med ett arv, och genast bli tvungen att sälja för att klara av skatten”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skatter. Lokaltapiola lät i våras göra en enkät bland finländarna angående arvs- och gåvoskatten.

Enkäten visar att majoriteten av finländarna vill ändra arvsskatten, så att skatt betalas först då arvet realiseras.

SFP har länge diskuterat hur arvs- och gåvoskatten kunde se ut i Finland.

Det är ju helt fel att man ska råka i ekonomisk knipa i samband med ett arv, och genast bli tvungen att sälja för att klara av skatten.

Det är också viktigt att vi nu skapar de bästa möjligheterna för företag att växa.

Ett slopande av arvs- och gåvoskatten skulle också vara viktigt med tanke på fungerande generationsväxlingar i företag. Samma gäller inom också generationsväxlingar inom jordbruket.

Finland behöver fler företag – inte färre. Idag läggs alltför många företag ner när en generationsväxling borde vara ett alternativ.

Vi har inte råd att förlora företag för att våra system gör generationsväxlingar för komplicerade.

När det gäller generationsväxlingar anser jag att man kunde ersätta arvs- och gåvoskatten med en skatt i det skede egendomen säljs.

Modellen kunde utgå från att såväl bröstarvingar, släktingar eller exempelvis anställda tar över ett företag, det här skulle minska många av riskerna som finns när företag går vidare.

Henrik Wickström
SFP:s viceordförande
Ingå

Dela artikeln

En kommentar: “”Det är ju helt fel att man ska råka i ekonomisk knipa i samband med ett arv, och genast bli tvungen att sälja för att klara av skatten”

  1. Marko Ekman skrev

    Pellervon Taloustutkimus (PTT) har redan 2014 publicerat en ypperlig undersökning i ärendet: https://www.ptt.fi/media/liitteet/rap246.pdf
    Tyvärr på finska.
    Men som vi alla vet: svenskarna kan det där med pengar och ekonomi, och trots kraftig socialdemokratisk politik, har svenskarna slopat arvsskatten. Och varför? Jo, staten får på sikt mera skatteintäkter då ärvd egendom någon dag säljs. Samtidigt kan företagen växa oavbrutet från generation till generation utan att behöva bekymra sig om skatter vid generationsskiften och kan fortsätta att skapa mervärde och arbetstillfällen i Sverige. Samma dynamik gäller också vanliga familjer, då egendomen kan hållas kvar och utvecklas vidare. Och när dagen kommer, allt säljs ju någon dag, får staten sitt med ränta.
    Marko Ekman, Åbo

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter