Förflytta dig till innehållet

"Det är inte fråga om bara min privata irritation, utan om att vår minoritet dagligen förödmjukas genom att en stor del av Yle Vegas sändningstid upptas av ett ytligt snackflöde fullt av språkfel och tröttsamma manér"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under de år jag har rapporterat språkfel till Yles språkvårdare och skrivit insändare efter insändare där jag kritiserat vår enda radiokanal på svenska för vuxna (Yle Vega) har jag gång på gång fått ett överväldigande stöd i form av insändare, telefonsamtal, sms, mejl och dessutom massor av medhåll och uppmuntran på gator och torg.
Någon, som tydligen inte bryr sig om språket och innehållet uppmanade mig att helt enkelt stänga av radion.
Men det är inte fråga om bara min privata irritation, utan om att vår minoritet dagligen förödmjukas genom att en stor del av Yle Vegas sändningstid upptas av ett ytligt snackflöde fullt av språkfel och tröttsamma manér.
På finska finns det så många kanaler att någon pladderkanal kanske kan försvaras, men som enda vuxenkanal på landets andra nationalspråk är Vega en kulturkatastrof.
Eftersom de ansvariga på Yle verkar ha bestämt sig för att inte ta kritiken på allvar (genom att undvika en konstruktiv dialog) återstår möjligheten att kontakta kulturminister Hanna Kosonen och att formulera ett medborgarinitiativ.
Förhoppningsvis finns det författare, journalister, musiker och språkvetare som är villiga att hjälpas åt att formulera en vädjan för en seriös radiokanal på svenska.
I 17 § i vår grundlag står det ”Det allmänna ska tillgodose landets finskspråkiga och svenskspråkiga befolknings kulturella och samhälleliga behov enligt lika grunder.”
Claes Andersson, som var en ovanligt mångsidigt meriterad kulturminister, formulerar drastiskt sin syn på Vega via sitt alter ego Otto.
Följande citat är taget ur hans sista självbiografiska roman som utkom för några veckor sedan.
”Varje morgon lyssnar han på den finskspråkiga kanalen Yle 1…..”….”Radio Vega, vår egen finlandssvenska kanal, undviker han, dels på grund av det infantiliserade språkbruket, dels på grund av ett musikutbud som kan driva vem som helst till mord eller självmord.”
Gunilla Malm

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter