Förflytta dig till innehållet

Det är inte cyklister eller fotgängare som är problemet i Åbotrafiken

Åbo Underrättelsers logo

ÅU berättade att polisen intensivövervakar cyklister och elsparkcyklister i Åbo. Samma sak behandlades i Yles lokala nyheter dagen före. I programmet tyckte en polis att fotgängare måste visa tydligt att de är på väg ut på skyddsvägen.

Man kan inte bara rusa dit, tillade hen. Fel!

När en fotgängare står intill skyddsvägen är det klart att hen ämnar bege sig ut på den. Hen behöver inte visa någonting. Detta gäller även för de fotgängare som står nära övergångstället.

Däremot är bilister skyldiga att närma sig övergångställen med en sådan fart att de hinner reagera ifall någon nära övergångstället går ut på den. Så säger lagen.

I Yles program berättades det att fotgängare och cyklister i Finland hamnar oftare i allvarliga olyckor på övergångställen än i många andra länder i Europa. Och sedan antydde man rent av att detta beror på deras oansvariga trafikbeteende.

Det är klart att man inte får rusa ut på övergångstället men i de flesta fall ligger det största ansvaret hos bilisten som kommer körandes med ett fordon som väger minst en halvton.

Tydligen har man förstått detta i många andra länder i den västra delen av Europa. Där överraskas man ofta av att bilisterna stannar tvärt när man närmar sig övergångstället.

Jag cyklar till jobbet varje dag och åtminstone en gång i veckan hamnar jag i farliga situationer på grund av bilisternas beteende.

I flesta fall handlar det om situationer då bilister vänder och kör då rakt på skyddsvägen som en förlängning till cykelvägen, Sibeliusgatan-Brahegatan som ett bra exempel. Men i det stora hela funkar samspelet mellan mig och bilister relativt bra.

Som polisen i ÅU berättar väjer bilister nuförtiden allt oftare för cyklister även om de inte enligt lagen behövde göra så. I gengäld stannar jag ibland och låter ett par bilar passera även om jag inte behövde.

Att polisen närvarar i trafiken är alltid bra men jippon av det här slaget som riktar sig mot cyklister gynnar inte trafiksäkerheten. Och speciellt om man uttalar sig inkorrekt om fotgängares skyldigheter på övergångställen. Då blir det bara förargligt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter