Förflytta dig till innehållet

”Det är hög tid för riksdagen och regeringen att måna om den inhemska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jordbruk. Finland har en oerhörd mängd kostnadshöjande byråkrati som går långt över EU:s krav. Eftersom vi i Finland alltid ska försöka vara bäst i klassen med att implementera EU:s regler, så drabbar det konkurrenskraften i vårt jordbruk.

Det finns hur många exempel som helst, men jag ska bara ta fram tre.

Brandskyddskrav för lagring av gödselmedel innehållande ammoniumnitrat. Finlands regler är de strängaste i EU, vilket leder till att de mest sålda gödselmedlen i EU inte kan köpas här.

Kadmiumgränsen för gödselmedel är den strängaste i EU. Det gör att utbudet av vilka gödselmedel vi kan köpa begränsas kraftigt.

Finland har hittat på en helt skild förordning med brandskyddskrav för byggnader som får investeringsstöd för lantbruk.

Dessa regler går långt utöver de krav som ställs på allt annat byggande i Finland, och har en mycket stor kostnadshöjande verkan.

Det finns många exempel till på onödiga regler och byråkrati som vi hittat på i Finland, och som kraftigt fördyrar den inhemska livsmedelsproduktionen.

I regeringen Orpos regeringsprogram finns en målsättning att ta bort onödiga regler. Inom den lagstiftning som reglerar jordbruket finns många saker som borde ändras.

Det är nu hög tid att riksdagen och regeringen månar om den inhemska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft.

Niclas Sjöskog
Jordbrukare
EU-valskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter