Förflytta dig till innehållet

Det är hög tid att avveckla pälsdjursuppfödningen

Åbo Underrättelsers logo

Pälsdjursuppfödningen har igen varit på tapeten, då det på minkfarmer runt om i världen har påträffats ett stort antal coronavirusmutationer. Sådana här varianter av coronaviruset gör kampen mot epidemin ännu mycket mer utmanande än förut. I flera länder har den ökade smittofaran medfört förbud mot minkfarmning, och redan tidigare har många länder beslutit att förbjuda pälsdjursuppfödning.

Den finländska pälsdjursnäringen har redan länge varit förlustbringande, och branschen ges årligen miljoner euro i statligt understöd. Enligt en färsk undersökning av Taloustutkimus motsätter sig över 70 procent av finländarna pälsdjursuppfödning i sin nuvarande form och hoppas på att näringen avvecklas efter en övergångsperiod, eller anser att verksamheten kan fortsätta endast om djurens levnadsförhållanden förbättras avsevärt. Enligt enkäten motsätter sig 76 procent av finländarna statligt stöd till pälsfarmer.

I västvärlden används päls främst som prydnad på mössor, jackor och kängor. Produkten är med andra ord fullständigt onödig. Ifall man nödvändigtvis behöver sådana här prydnader kan de tillverkas av fuskpäls, vars miljöbelastning är mycket lägre jämfört med äkta päls (Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT:s rapport från år 2011).

Pälsdjursuppfödningen har en mycket negativ inverkan på Finlands rykte. Videor och bilder av sjukligt överviktiga ”monsterrävar” samt svårt skadade djur som utsatts för kannibalism har fått internationell uppmärksamhet. Dessa till sin natur vilda djur är tvungna att leva tätt intill varandra i små burar med nätbotten utan någon som helst möjlighet att tillfredsställa sina naturliga beteendebehov, vilket orsakar dem ständig rädsla och stress. I sådana här förhållanden florerar virus.

Ifall Finland vill undvika att framstå som ett bakåtsträvande land som inte bryr sig vare sig om djurvälfärd, miljö eller folkhälsa, borde politikerna snabbast möjligt ta itu med att äntligen lägga ned pälsdjursuppfödningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter