Förflytta dig till innehållet

”Det är grovt hänsynslöst att man planerar ett stenbrott mitt i ett så betydande naturområde på Kimitoön tvärt emot invånarnas önskan och platsens historia”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Miljö. På Kimitoön, på ett enhetligt skogsområde mellan Galtarby i Västanfjärd och Dalsbruk planerades för några år sedan ett stort vindkraftsområde.

Planen förföll. Man ansåg att platsen var ett värdefullt naturområde med en fågelpopulation som är betydande även på riksnivå. Området var klassat som naturområde också i landskapsplanen och utgör även en del av Skärgårdshavets nationallandskap.

Nu planerar man ett 500 meter brett och 600–700 meter långt stenbrott mitt i det här värdefulla området.

Man tänker spränga sönder berg, krossa dem till grus och forsla det med tunga lastbilar via vägar som dras genom skogen och vidare längs Galtarbyvägen. Stenbrottsverksamheten ges lov för åtminstone tio år.

Det är ett Destiabolag som står bakom projektet. Detta förvärvades i fjol av Colas Company, ett internationllt företag med 55 000 anställda. Dess omsättning år 2020 var över 12 miljarder euro.

När kommunen arrangerade en presentationsrundtur för de nyinflyttade visade det sig att den främsta orsaken till att man flyttar till Kimitoön är tystnaden och naturen. Finlandssvenska Byar för kampanj för att få nya invånare. Tystnaden och naturen är också det viktigaste i den kampanjen.

Intill det tilltänkta stenbrottet finns betydande fågelområden: Stormossens Naturaområde, Björkbodafälten, havsviken i Sjölax. Galtarbyviken och åkerdalen i Galtarby.

Då man bokfört fågelobservationer har man noterat 23 arter som kräver skydd och 13 havsörnar på samma gång. Flyttande och mellanlandande tranor observerades 5 000–26 000 individer.

Marktäktslagen förbjuder marktäkt om den orsakar betydande eller vidsträckta skadliga förändringar i naturen. Sprängning, buller av gruskrossande och mycket stendamm orsaker just sådana förändringar.

I den nationella planen för användningen av områden sägs det att man bör ta i beaktande av ekologiska eller ur rekreationssynpunkt betydande och enhetliga naturområden. Man bör styra användningen så att man inte i onödan förstör dem.

På ön finns nära 5 000 sommarbostäder och på hörbart avstånd från stenbrottet finns många bostadsbyggnader. Skogen är ett viktigt rekreationsområde för invånarna och där finns stora bestånd av hjortar och älgar. Bofallsvägen är en populär cykelväg – man har noterat stora cykelgrupper långväga ifrån.

Det är grovt hänsynslöst att Destia/Colas-koncernen planerar ett stenbrott mitt i ett så betydande naturområde tvärt emot invånarnas önskan och platsens historia.

Esko Salmela

Dalsbruk

Dela artikeln

En kommentar: “”Det är grovt hänsynslöst att man planerar ett stenbrott mitt i ett så betydande naturområde på Kimitoön tvärt emot invånarnas önskan och platsens historia”

  1. Maria Brunberg skrev

    Destia är skamlöst som vill förstöra värdefullt naturområde i Pargas. Deras avsikter bör stoppas. Ta i.med hårdhanskarna mot beslutsfattarna.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter