Förflytta dig till innehållet

”Nådendal är Egentliga Finlands pärla” – Laura Leppänen tar över rodret i staden

Annina Suominen
kvinna med läderjacka i en hamn
Laura Leppänen ser fram emot att arbeta i Nådendal, en stad med lovande ekonomi som hon kallar för Egentliga Finlands pärla. Turismen är viktig för staden och i bland annat i närheten av gästhamnen flockas människor gärna sommartid.

Det är tyst i Nådendals gästhamn och regnmolnen hopar sig i maklig takt på himlen då jag träffar den blivande stadsdirektören Laura Leppänen.

Det är drygt två månader tills hon kliver in i stadshuset och börjar på sitt nya jobb. Då råder det sannolikt en livligare stämning i hamnen och längs den restaurangkantade strandpromenaden, som fylls med båtar och turister under sommaren.

Turismen, naturen och de goda möjligheterna till boende är några av Nådendals styrkor, enligt Leppänen.

– Nådendal är Egentliga Finlands pärla och har ett gott rykte. Muminvärlden och gamla stan, bra service och restauranger hör till det som vi kan vara stolta över. Att presidenten har sitt sommarresidens här hör också till något jag gärna lyfter fram.

– En stadsdirektör ska bo i staden som hen leder. Det är viktigt att man syns i stadsbilden, fortsätter Leppänen som flyttar från Masku till ett egnahemshus på ön Luonnonmaa i juni.

Laura Leppänen

Aktuell som: Nådendals nya stadsdirektör, tillträder i slutet av juli.

Favoritplats i Nådendal: ”Det blir säkert Luonnonmaa, dit vi flyttar i juni.”

Född: I Mänttä-Vilppula i Birkaland. Har en sommarstuga i Keuru i Mellersta Finland, ”en liten och lättskött stuga.”

Utbildning: Är filosofiedoktor inom ämnet politisk geografi vid Åbo universitet.

Karriär: Har varit special- och markanvändningsplanerare och utvecklingschef på Egentliga Finlands förbund, förändringsdirektör med uppgift att planera social- och h hälsovårdsreformen i Egentliga Finland och landskapsdirektör i Päijänne-Tavastland.

Familj: Man och ett barn

Ålder: 41

Så här ska en bra chef vara: Konsekvent, öppen och intresserad av allas synvinkel på saker och ting.

Favoritbok: ”Lyssnar mycket på ljudböcker, senast på Lisa Wingates ”Ennen kuin olimme sinun” som jag kan rekommendera.”

Äter och dricker helst på sommaren: Caesarsallad med isvatten.

Det märks att Leppänen är ivrig inför sitt nya arbete. Hon hör till dem som tagit sig an många nya utmaningar i livet. På meritlistan finns bland annat arbetet som utvecklingschef på Egentliga Finlands förbund och senare förändringsdirektör med uppgift att förbereda landskapet inför social- och hälsovårdsreformen.

Hon är född i Mänttä-Vilppula i Birkaland, flyttade till Åbo för att studera på 1990-talet och har doktorerat i politisk geografi vid Åbo universitet.

Till Nådendal kommer hon direkt från Päijänne-Tavastland där hon varit landskapsdirektör i två och ett halvt år.

– Att bli stadsdirektör i Nådendal är en naturlig fortsättning på min karriär. Jag har studerat social- och ekonomisk geografi, politik och transport- och logistik samt lagstiftning. Samhälleliga frågor har alltid intresserat mig.

– Ett bra utgångsläge för en stadsdirektör är att man har haft olika sorters arbeten, så att man kan ha en bra överblick över olika sektorer i staden. Mina studier vid Åbo universitet kommer väl till pass då Nådendal har en stark anknytning till logistik och transport.

Cirka hälften av sydvästra Finlands frakttrafik på hjul avgår från hamnen i Nådendal.

”Med en stark ekonomi utvecklas god service”

Nådendals bokslut visade ett plus på över tio miljoner i fjol. Största delen av summan kommer från statligt coronastöd, men Nådendal skulle ha gjort ett litet plus även utan stödet. En hel del investeringar gjordes år 2020. Den största av dem gäller området Lounatuuli på Luonnonmaa, där bostadsmässan ordnas nästa år.

Att ekonomin är god gläder Leppänen.

– Tjänstemännen har gjort ett gott jobb då de utvecklat Nådendal. Med en stark ekonomi kan man utveckla bra service åt invånarna. Bostadsmässan är en mycket bra möjlighet att marknadsföra Nådendal.

Ett hårt slag för staden är nedläggningen av Nestes raffinaderi. Det innebär minskade inkomster från samfundsskatter samt att över 200 arbetsplatser försvinner.

Men ett nytt bolag ska grundas, vars uppgift blir att utveckla området kring raffinaderiet till ett center för bioekonomi och cirkulär ekonomi. Planen är att det ska bli en ersättande industriverksamhet på området.

Leppänen påpekar att alla företag är mycket välkomna till Nådendal, men konstaterar att nya företag sällan hämtar skatteinkomster de första åren. Nya arbetsplatser behövs definitivt, eftersom det stärker ekonomin.

– Området där Neste finns är välutvecklat och ligger på en fin plats vid havet. Vi kan inte lämna det tomt.

En annan utmaning är den planerade social- och hälsovårdsreformen. Här kan Nådendal, som resten av Finland, bara vänta på vad de nationella politikerna fattar för beslut. Det är ännu oklart när ett slutgiltigt beslut fattas.

– Nådendal har lyckats bygga upp ett bra system och en stark offentlig social- och hälsovårdssektor. Vi är förberedda på reformen, men en stor fråga är hur åtstramningarna av kommunernas ekonomier påverkar oss i framtiden.

Leppänen efterträder Jouni Mutanen, som har varit stadsdirektör sedan 2014 och som går i pension i sommar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter