Förflytta dig till innehållet

Det är bra att vara arg, använd det!

Ung dam med långt ljust hår och ljusblå tröja

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Fler av mina vänner klagar ofta på mycket.

Allting från skolmaten som smakar illa till ungdomsgårdar som inte är öppna. ”De hä e helt skit, Kimito suger!”. Vi är arga på många saker, men varför ber vi inte om en förändring?

Tonåringar är i dagens läge ofta missnöjda över eller arga på något. Oberoende av vad det handlar om går vi bara runt och är småsura istället för att göra något åt saken.

Något unga måste lära sig är att säga till. Ifall vi vill ha en ändring måste vi säga det!

Ingen kan bli arg på oss för att vi kommer med önskemål och ber om något. Tvärtom kan vissa till och med bli glada för feedback. Förbättringsförslag är alltid välkomna.

Ungas åsikter är ofta eftertraktade samt anses värdefulla. Varför uttrycker vi oss så sällan om saker inför vuxna, som så innerligt vill höra våra åsikter?

Det sägs att de som inte röstar inte har rätt att klaga. Vi som ännu inte får rösta har definitivt rätt att klaga, och det är vår uppgift.

I stället för att sitta hemma och sura; använd din ilska till någonting. Skriv en insändare, ställ dig på torget och skrik, vad som helst! Varför inte försöka ändra på det du är arg på?

Ibland krävs det inte mer än en diskussion med en lärare eller ett brev till kommunen. Att få en ändring kan vara lättare än man tror.

Som ordförande för Kimitoöns ungdomsparlament är steget till att föra fram mina åsikter litet. För mig är det lätt att vända mig till exempelvis kommunens ungdomskoordinator med en tanke, som sedan därifrån kan föras vidare.

Speciellt i en mindre kommun som Kimitoön hörs din röst bra. Eftersom vi är så få kan de flesta av våra önskemål förverkligas då det kommer till resor, hobbyer eller klubbar.

Många gånger har kommunen lyssnat på våra idéer och dessa har sedan blivit av. Detta är precis hur det borde fungera, de ungas det vill säga våra önskemål uppfylls.

Ungdomsparlamentet är ett perfekt ställe för dig som vill påverka. Vi kan därifrån föra fram en massa olika synpunkter och ge förslag som tas emot med öppna armar av kommunen.

Som vår kommundirektör Erika Strandberg sa till oss ”Ni är allt för snälla, ni måste bli jobbigare och börja kräva saker av oss!”.

Jag skulle gärna se att intresset för vårt ungdomsparlament på Kimitoön och viljan att påverka bland oss unga skulle öka. Parlamentet är ett sätt att se hur världen fungerar, lära sig grunden till politik samt ändra på saker i kommunen medan vi har roligt tillsammans.

Att vår generation redan i ung ålder lär sig att uttrycka sig om vad vi vill är ytterst viktigt. Aktiva ungdomar som vill påverka och vågar kräva saker är essentiella för en lovande framtid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter