Förflytta dig till innehållet

Det åboländska SFP-mandatet i riksdagen får inte tas för givet

en kvinna med handen på hakan

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Om mindre än två månader har vi riksdagsval i Finland. Samtidigt går den här valperioden mot sitt slut. En valperiod som varit exceptionell.

Bara några veckor efter att regeringen tillträdde i juni 2019, blev Finland EU:s ordförandeland. Och några månader efter att ordförandeskapet var över, så hade vi undantagsförhållanden i Finland, på grund av coronapandemin.

När vi äntligen började se ljus i tunneln efter de värsta coronaåren och allt det medförde, så tog Putin kriget till Europa. Den 24 februari 2022, då Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig mot Ukraina, förändrades allt. Som en följd av kriget fick vi också en energikris, en högre inflation och ökade kostnader i vardagen.

Trots alla dessa stora utmaningar, har den nuvarande regeringen lyckats göra väldigt många viktiga reformer och lagförslag. Fler finländare har nu jobb, vi har uppnått en sysselsättningsgrad på 75 procent. Skatterna på arbete och företagande har inte höjts. Vi har höjt hushållsavdraget och sänkt elskatten för industrin.

Vårdreformen har rotts i hamn och jämfört med Sipiläs regerings förslag är de språkliga rättigheterna nu betydligt bättre beaktade. Vi har förlängt läroplikten, gjort andra stadiets utbildning avgiftsfritt och återinfört subjektiva dagvårdsrätten. Vi har fått en ny nationalspråksstrategi och för några veckor sedan beslöt regeringen att det blir fler veckotimmar i svenska i de finska skolorna.

Som justitieminister är jag också väldigt stolt att vi under min ledning nu fått en modern sexualbrottslagstiftning som förbättrar broffsoffrens ställning. Terrorismlagstiftningen har skärpts och vi har gjort många åtgärder för att underlätta de överskuldsattas situation.

Som SFP:s partiordförande är jag också mycket nöjd över de resultat vi uppnått i Åboland. Åbo Akademi har äntligen fått rätt att utbilda jurister och provisorer. Vi lyckades också jobba fram hela 128 miljoner euro för förnyandet av Rävsundsbron och Hessundsbron. En massiv, men helt nödvändig satsning.

Även Lillholmens bro i Pargas har reparerats. Den nya bron underlättar livet för både båt- och bilförare. Dessutom förbättras Mjösundsvägen i Kimito på SFP:s initiativ. Och förnyande av bangården i Åbo fick över 30 miljoner euro i anslag. För alla dessa frågor har SFP jobbat i både riksdag och regering. Och vi har levererat!

Det är viktigt att inse att saker och ting inte sker av sig självt i politiken. Tvärtom behövs det aktivt, målmedvetet och ofta långvarigt påverkningsarbete för att uppnå resultat. Men dessutom krävs det förståelse för den egna regionens särbehov. Det har väldigt stor betydelse vem som sitter i riksdagen och representerar åbolänningarna.

Åboland behöver en riksdagsledamot som bland annat känner till behoven i skärgården och som aktivt jobbar för det svenska språkets ställning i Finland. Med andra ord, riksdagen behöver en SFP:are från Egentliga Finland också nästa fyra år!

SFP kommer såsom i senaste riksdagsval att gå till val med egen lista i Egentliga Finlands valkrets. För fyra år sedan gick riksdagsvalet mycket bra för SFP. Också nu har vi alla förutsättningar att göra ett framgångsrikt val. Vi har 17 väldigt fina kandidater med olika bakgrund och från olika orter.

Det är ändå viktigt att minnas att varje val är ett nytt. Endast de i detta val givna rösterna räknas och varje röst kan vara avgörande. En handfull röster kan utgöra skillnaden för vem som blir invald i riksdagen. Inget ska tas som givet. Så använd din röst. Den har betydelse!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter