Förflytta dig till innehållet

Desinformation eller falsk information? – ”Chatten kan kanske klara frågor på finska men när man frågar på svenska kan svaret bli vad som helst”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Information i samhället. Samhället verkar ha en övertro till det fantastiska med internet som den allt överskuggande informationskanalen. Visst är nätet många gånger en bra informationskanal med sina olika sökmaskiner. Tyvärr ger de dock lite olika svar och resultat.

Den stora frågan är och blir: var hittar vi korrekt information? Måste man bli nörd för att klara sig i framtiden eller räcker det med vanligt bondförnuft?

Kommuner och välfärdsområden satsar massor på sina webbsidor på gott och ont. Tyvärr rätt ofta lite ensidigt, man lägger ut all möjlig information på finska, som om man kommer ihåg språklagstiftningen översätts till svenska.

Ett relativt nytt fenomen är mer eller mindre god AI-stödd översättning. Vad händer och vem är då ansvarig om applikationen översätter

fel?

Ett annat fenomen är olika chatt-tjänster där man får svar på frågor som man inte hittat svar bland de vanliga sidorna. Chatten kan kanske klara frågor på finska men när man frågar på svenska eller dålig finska kan svaret bli vad som helst.

En stadsdirektör i en större tvåspråkig stad ställde en gång en beskrivande fråga “måste man faktiskt översätta all onödig information också?” och fick en fråga till svar “varför lägger man ut onödig information?”

Därtill huserar alla möjliga mer eller mindre suspekta aktörer på nätet, som söker information som kan användas för att lura godtrogna. Till exempel våra e-postadresser och andra personuppgifter, som kan användas för att lura andra med våra tillförlitliga data. En lärdom

är att vi ska vara försiktiga med personuppgifter på nätet.

Vi Svenska seniorer efterlyser mer upplysning om de digitala risker och faror som vanliga invånare utsätts för, till exempel genom lämpliga kurser inom ramen för den fria bildningen.

Om samhället vill satsa mer på de digitala kanalerna är det även skyldigt att säkerställa att de är trygga och att det tydligt framgår att det är de berörda institutionernas officiella webbplatser.

Föreningen Svenska seniorer i Finland
Kjell Wennström
ordförande
Gunilla Jusslin
vice ordförande
Björn Fant
vice ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter