Förflytta dig till innehållet

Denguefeber kan bli verklighet även i Europa

Pixabay
En mygga sitter på en arm.

En mygga sitter på en arm.Pixabay

Klimatuppvärmningen leder till att denguemyggor snart kan trivas även i Europa. Foto: Pixabay


Om inte klimatuppvärmningen bromsas kan denguefeber få ordentlig spridning även i Europa.

I en forskning från Umeå Universitet har man tagit fasta på ifall nuvarande klimatförhållanden i Europa möjliggör för denguesmitta att spridas även här.
Av rapporten framgår att om en framgångsrik implementering av klimatavtalet från år 2015 inte nu görs, kommer risken för invasion av dengue, zika och chikungunya öka avsevärt i Europa.
Klimatuppvärmningen tillsammans med en kraftig ökning av globala resor och handel gynnar starkt myggornas spridning och kan alltså leda till att de invaderar även Europa.

Enda lösning: stoppa klimatuppvärmningen

Denguefeber är en virussjukdom och den sprids via så kallade Aedes-myggor. Myggorna lever normalt i fuktiga och varma områden, bland annat i Sydamerika, Afrika och Asien.
I takt med att klimatet blivit allt varmare även i Europa, har också antalet geografiska områden som är gynnsamma för myggorna ökat i Europa.
Denguefeber kallas på engelska breakbone fever (benbrytarfeber) eftersom den kan orsaka en så stark smärta att den smittade tror att benen bryts.
Smittan går oftast över av sig själv, men den kan vara livshotande för kroniskt sjuka och för småbarn.
Denguefeber har sedan 1960-talet spridit sig avsevärt i världen. Även i Europa har två stora utbrott uppmärksammats: ett i Aten 1927 och ett på den portugisiska ön Madeira 2012.
Ett utbrott av dengue kräver att fyra villkor uppfylls. Dessa villkor är rikligt med Aedes-vektorer, introduktion av dengue-virus, mottagliga människor och framför allt ett gynnsamt klimat.
Forskarna vid Umeå Universitet menar nu att den enda egentliga åtgärden för att hindra denguespridning i Europa är att se till att klimatuppvärmningen hålls under två grader, som Parisavtalet strävar efter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter