Förflytta dig till innehållet

”Den unkna undertonen blir klar: vi som talar svenska som modersmål är inte riktigt lika finländska som resten”

Åbo Underrättelsers logo

Sannfinländarna. Vem minns Sannfinländarnas charmoffensiv för att locka svenskspråkiga väljare inför kommunalvalet förra året?

Tonen om det svenska språket blev betydligt mörkare då partiet i veckan publicerade sitt färska ”finskhetsprogram”.

Sannfinländarna ifrågasätter svenskans ställning i grundlagen, rätten till att få vård på svenska i regioner som Åboland.

De vill kategoriskt avskaffa svenskan i de offentliga tjänsterna.

Det här för att betona finskans betydelse för den gemensamma finländska identiteten. Den unkna undertonen blir klar: vi som talar svenska som modersmål är inte riktigt lika finländska som resten.

Programmet är historielöst så det förslår.

Riikka Purra betonade i sitt sedermera raderade blogginlägg från 2015 det svenska språkets betydelse för Finlands historia och talade varmt om betydelsen av svenskundervisningen.

Nu är det annat ljud i skällan då hon som partiordförande väljer att så splittring språkgrupperna emellan.

Det här är uppenbart sannfinländskt valfjäsk inför riksdagsvalet och en kappvändning av rang av Purra.

Tajmingen är dessutom extra olycklig i de oroliga tider vi lever i, då vi istället borde värna om enighet på alla sätt vi kan.

Vi har byggt vårt land tillsammans, oberoende av om man talat finska eller svenska. Det svenska språket är en obestridlig del av vår nordiska identitet och vårt finska kulturarv – eller anser man inte att namn som Runeberg, Mannerheim och Sibelius är viktiga för Finlands historia?

Tydligen anser Sannfinländarna istället att det svenska språket skadar de finskspråkigas självbild.

Det hjälper inte att ordförande för Sannfinländarnas lokalavdelning på Kimitoön i en insändare (ÅU 29.9) trots allt ber om ursäkt för sitt partis ståndpunkt.

Realiteterna ser nämligen annorlunda ut. I det finska valsystemet samlar varje kandidat röster till sitt parti, vars gemensamma åsikter styr partiets agenda i riksdagen och eventuellt i regeringen.

Det betyder att varje röst på en sannfinländsk kandidat också är en röst på sannfinländarnas svenskfientliga program.

Varje röst på Sannfinländarna är alltså en röst för att försämra det svenska språkets och de svenskspråkigas ställning i Finland.

När man röstar i vårens riksdagsval gör man gott i att fråga sin tilltänkta kandidat om kandidatens parti kan tänka sig att komma överens med Sannfinländarna om språkpolitiken i nästa regering.

Oscar Byman
Riksdagsvalskandidat för SFP i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter