Förflytta dig till innehållet

Den svenskspråkiga anpassade motionen är hotad

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Motion för alla. Före år 2021 tog inget idrottsförbund ansvar över att utbilda föreningar inom anpassad motion på det svenskspråkiga idrottsfältet.

Anpassad motion berör cirka 15 procent av befolkningen som har en funktionsnedsättning eller en sjukdom och som behöver anpassningar för att kunna delta i idrotts- och motionsverksamhet.

Finskspråkiga föreningar har fått stöd i utvecklingsarbetet för det här redan i över 30 år. På 1990-talet hade CIF (f.d. Finlands Svenska Idrott) ambitioner att börja utveckla anpassad motion på svenska men pga. lågkonjunkturen beviljades CIF ingen statlig finansiering för

ändamålet.

Omkring 30 år senare beviljades Finlands Svenska Idrott stöd för att koordinera och utveckla den anpassade motionen på svenska, ett projekt vi kallade ”Vi också”.

Projektet fick arbeta hårt för att hinna ikapp de finskspråkiga föreningarna med svenskspråkig anpassad motion och paraidrottsverksamhet.

Vi har utbildat på plats, givit ut den första finlandssvenska podcasten om anpassad motion och paraidrott och tagit fram flera handböcker och videomaterial som stödmaterial för föreningar och aktörer på idrottsfältet för att kunna inkludera personer med funktionsnedsättningar i verksamheten.

Samarbetet med förbund och organisationer över språkgränserna har varit viktigt för att öka målgruppens synlighet och därmed motionsmöjligheter.

Finlands Svenska Idrott ansökte om ett års fortsättning av Undervisnings- och kulturministeriet för att kunna fortsätta att koordinera den anpassade motionsverksamheten med målsättning att år 2025 kunna ha anpassad motion som en del av Finlands Svenska Idrotts ordinarie verksamhet. Tyvärr blev projektet en del av regeringens sparingsåtgärder.

Nu känner vi en stor oro över vem som ska ta ansvar över att koordinera och utveckla den svenskspråkiga anpassade motionen i framtiden.

Hittills har ingen annan tagit initiativet.

Lotta Nylund

projektledare


Henrika Backlund

generalsekreterare


Thomas Blomqvist

ordförande

Finlands Svenska Idrott

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter