Förflytta dig till innehållet

Den nya bergbanans utseende väcker munterhet på sociala medier – byggentreprenören: "Vi har fått exakt det vi beställde"

Den nya bergbanan. Foto: Emma Strömberg.


Den nya bergbanan till Kakola lades på plats på rälsen under onsdagen. Turun Sanomat publicerade under dagen en video av kabinen på sin webbplats, och kommentarerna på Twitter och TS Facebook-sida lät inte vänta på sig.
På sociala medier var det många som reagerade på att kabinen såg helt annorlunda ut än på de visionsbilder som staden använt sig av tidigare.
Många tog också fasta på att bergbanan både försenades och blev dyrare än beräknat. Först beräknades banan kosta kring 2 miljoner euro, men enligt det senaste budet landar slutnotan på cirka 5,4 miljoner euro.
Bilden var tagen bakifrån och därför syntes inte panoramafönstret mot åstranden, men trots det var glasytorna mycket mindre än på den gamla bilden.

”Vi har fått exakt det vi beställde”

Susanne Järvi är ansvarig byggentreprenör för bergbanan. Hon roas över bilderna, men förklarar samtidigt att tillverkaren har levererat exakt det som beställdes.
– Bilden som man hänvisar till på sociala medier är flera år gammal, den var inaktuell länge före beställningen gjordes. Det var mer fråga om en första vision av hur det kunde tänkas se ut.
Precis som Järvi säger har staden använt sig av en senare visionsbild redan i januari i fjol. Den är mer lik kabinen som nu finns på Kakolabacken.
Även om kabinen ser ut som tänkt, så verkar den väldigt liten med tanke på att det tidigare sagts att den ska rymma 30 personer. Stämmer den siffran fortfarande?
– Ja, begränsningen är 30 personer även om det inte är bekvämt. Den är ungefär 7 kvadratmeter stor.
Järvi berättar att testkörningarna har gått som de ska hittills. Bergbanan ska öppna för trafik i månadsskiftet februari-mars.

Den här bilden använde sig staden av i januari 2018. Bild: Åbo stad

Så här skämtades det om bergbanan på Twitter

Och så här tänkte sig Åboregionens kollektivtrafiksamarbete Föli att Bergbanan skulle se ut

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter