Förflytta dig till innehållet

Den långa vägen till förbättring

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I april förra året fattades det officiella beslutet att inrätta ett nationellt centrum för läkemedelsutveckling i Åbo. Nyheten var efterlängtad och bekräftade vår regions ställning som centrum för bio- och läkemedel.

Syftet med centret för läkemedelsutveckling är att främja konkurrenskraftig läkemedelsutveckling och betjäna forskare i hela landet inom olika sektorer.

Åbo är en naturlig plats för ett nationellt centrum på grund av regionens stora och mångsidiga nätverk av läkemedels- och hälsovårdsföretag.

Du kanske inte visste att majoriteten av de läkemedel som utvecklas i Finland kommer från Åbo?

Mediciner lindrar, behandlar, botar och i bästa fall räddar liv. Varannan receptbelagd medicin som säljs på apotek tillverkas i Finland.

Vi klarar oss jämförelsevis bra när det gäller den nuvarande läkemedelsproduktionen. Läkemedlens karaktär håller dock på att förändras från traditionella kemiskt baserade läkemedel.

Biologiska läkemedel är den snabbast växande läkemedelsklassen och redan hälften av de läkemedel som för närvarande utvecklas är biologiska läkemedel. Sådana produkter används i de mest avancerade terapierna, till exempel gen- och cellterapiprodukter och vävnadstekniska produkter.

Tillverkningen av dessa produkter är komplex på grund av deras struktur och därför dyrare än tillverkningen av kemiska läkemedel.

Utvecklingen av läkemedel är starkt reglerad och mycket tidskrävande. Vägen från en potentiell läkemedelsmolekyl till ett färdigt läkemedel tar minst tio år.

Det finns många steg i utvecklings- och forskningsprocessen, under vilka ett läkemedels effektivitet och säkerhet testas grundligt. Den finländska biomedicinska forskningen är av hög kvalitet och tillförlitlighet och rankas mycket högt internationellt.

Ett grundligt utvecklings- och forskningsarbete har dock en hög prislapp, och alla upptäckta läkemedelsmolekyler når aldrig den kliniska fasen, för att inte tala om att bli produkter.

Problemet för samhället, som finansierar forskningen, är att tjusiga publikationer och att ligga i topp i forskningsstatistiken inte hjälper patienterna. Läkemedelsutveckling är riskabel och finansieringen är ofta avgörande för den forskning som bedrivs.

För samhället och skattebetalarna är det viktigt att investeringar i vetenskap och forskning också återspeglas i bidraget till den nationella ekonomin.

Finland har halkat efter sina grannländer när det gäller att omvandla sin medicinska forskning till produkter och tjänster; Sverige är ett bättre exempel med dussintals börsnoterade läkemedels- och bioteknikföretag, men även Danmark och Norge har gått om Finland under det senaste decenniet.

Ett nationellt centrum för läkemedelsutveckling kommer förhoppningsvis att hjälpa till att omvandla inhemska forskningsupptäckter till läkemedel som är kommersiellt attraktiva och samtidigt hjälper patienterna.

Samarbetet mellan universitet, näringsliv och offentlig sektor inom bio- och läkemedelssektorn i Åbo är starkt. Mängden kunskap och talang i staden på detta område är nationellt betydande.

Också i framtiden, när läkemedelssektorn förändras, måste vi investera, stärka och förlita oss på den expertis som finns i Åbo inom detta område.

Rätt doserat, har Åbo medicin för allt!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter