Förflytta dig till innehållet

Den ekumeniska julen uppmärksammar ensamma äldre — Aira Samulin är årets budbärare

Ekumenisk jul

Ekumenisk jul ordnas igen i Åbo domkyrka. Fotot är från ett tidigare år. Foto: Timo Jakonen


Årets tema för den ekumeniska julen är ”Så ingen blir ensam” och budskapet i år handlar speciellt om ensamhet bland äldre.
Evenemanget ordnas i Åbo domkyrka den 11 december klockan 18.
Budbärare för det humanitära budskapet är företagaren och konstnären Aira Samulin.

”Ta makten över ditt åldrande”

Hon är inte bara känd för sin positiva inställning till livet, utan också en känd samhällsdebattör och har ofta lyft fram teman som har med äldre och åldrande att göra.
I år har det gått 80 år sedan vinterkriget bröt ut. I sitt humanitära budskap lyfter Samulin fram ödet som gick krigsveteraner, krigsänkor, lottor och krigsbarn till mötes, och påminner om var och ens rätt till en human ålderdom.
– Ta makten över din ålderdom, då du vet vad du vill. Sedan när du inte längre vet, kommer andra att bestämma för dig, säger hon.

Musik och gemensam fredsvädjan

För kvällens musik svarar baritonen Waltteri Torikka och Åbo filharmoniska orkester med Petri Pekkanen som dirigent, Chorus Cathedralis Aboensis under ledning av Märt Krell, organist Markku Hietaharju samt kantor Jukka Pietilä.
Den ekumeniska julen i Åbo ordnas för 26:e gången.
I år framförs kyrkosamfundens gemensamma fredsvädjan av ärkebiskop Tapio Luoma, evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, ärkebiskop Leo, ortodoxa kyrkan i Finland, stiftsadministrator för Helsingfors katolska stift, fader Marco Pasinato, samt ordförande för Finlands frikristliga råd, pastor Jori Brander, Finlands Metodistkyrka.
Ärkebiskop Tapio Luoma säger att den ekumenisk julen är en speciell tillställning, eftersom den samlar kristna för att tillsammans fira Frälsarens födelse och för att föra vidare julens goda budskap.
– Julen påminner oss om vår uppgift att hållas nära varandra och ta hand om varandra.
Kollekten som tas upp under allsången doneras till Frälsningsarméns kampanj Hjälp Människan.
Evenemanget spelas in, så publiken uppmanas vara på plats i domkyrkan senast klockan 17.40. Programmet sänds i Yle TV1 på julafton cirka en timme innan julfreden utlyses.

Dela artikeln

En kommentar: “Den ekumeniska julen uppmärksammar ensamma äldre — Aira Samulin är årets budbärare

  1. Kerstin Jansson skrev

    Angående artikeln om den ekumeniska julen som bandas i Domkyrkan den 11 december hoppas jag i år på en julgåva i form av mera sång och tal eller åtminstone textning på svenska! Det är ju långt mellan den 11 december och när programmet sänds på julafton. Åbo kungör julfreden på bägge nationalspråken och kören sjunger också en vers av Vårt land på svenska med dagens teknik borde ett liknande arrangemang vara möjligt även inne i Domkyrkan om viljan finns.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *