Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Demonstranter övernattar i hotat grönområde vid Åbo universitet – träden ska huggas ned för att ge plats åt bilar

Glada ungdomar inne i ett tält

Det här gänget, som tältar i natt i parken i campusområdet, önskar bevara den gröna oasen. Valtteri Moilanen sitter längst till höger. Foto: Stefan Holmström


Planerna att hugga ned träd i ett kvarter vid Åbo universitet upprör många studerande. På onsdagen ordnades en demonstration på platsen. I natt planerar många övernatta i grönområdet.
– Det var lite av en slump att vi fick höra om planerna på att hugga ned träden, säger Valtteri Moilanen, en av de aktiva som vill bevara grönområdet.
Moilanen är en av dem som tillbringar natten i det stora tält som har rests i parken invid universitetsfastigheten Educarium.
Han antar att uppgiften om den nya p-platsen hittas någonstans i de protokoll som är kopplade till bygget av Aurum, Åbo Akademis och Åbo universitets gemensamma satsning.
Chansen att se en sådan detalj i tid är liten, säger Moilanen. Planerna dök nyligen upp på Åbo universitets intranät, varifrån de delades vidare via Whatsapp, säger han.
Satellitbild
Parkeringsplatsen är inritad i Åbo universitets campusområde. Foto: GoogleDet är ÅA:s fakultet för naturvetenskaper och teknik samt Åbo universitets institution för kemi som ska använda sig av Aurum.
Den nya fastigheten kommer på Henriksgatan, men dess parkeringsplats är inritad på universitetets campusområde, mellan Calonia och Educarium.
– Det är ett stort antal människor som använder området dagligen och som skulle påverkas av denna förändring, enligt den text som finns på Facebook i samband med kallelsen till demonstrationen på onsdagen.
Informationen om  trädfällningen väckte debatt. En särskild diskussionsträff prickades därför in för fredagen den 4 oktober – det vill säga imorgon. Starten för arbetet sköts också upp.

Demonstranterna hade lånat ett tält av scouter för natten. Foto: Stefan Holmström


De som motsätter sig trädfällningen och bygget av en parkeringsplats anser att projektet strider mot universitetets egna miljö- och klimatmål. I stället efterlyses en annan plats för bilarna.
Det har också startats en namninsamling mot bygget av en p-plats:
– Vi vädjar till universiteten, byggföretaget och Åbo stad att parkeringsområdet inte skall byggas på denna plats.
Diskussionsträffen om planerna ordnas på fredag klockan 9 i sal XXII i Åbo universitets byggnad Agora på Vattenborgsvägen 5.
3.10 kl. 22.15: Artikeln kompletterad med bilder från platsen och detaljer om protesten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *