Förflytta dig till innehållet

Delseger för Steinerskolan i Åbo – behandlingen av skolbyggnadens öde skjuts upp

Katarina Pada
Demonstranterna visade sitt missnöje mot förslaget att Åbo stad säger upp hyreskontraktet med Steinerskolan.

Ett hundratal barn och vuxna från Steinerskolan hade samlats utanför Åbo stadshus för en demonstration klockan 15. Samtidigt började stadsstyrelsens möte, där skolans hyresavtal skulle diskuteras. Från folksamlingen ljöd en önskan om dialog.

Steinerskolan hyr fastigheten på Mästaregatan av Åbo stad, och i torsdags gick staden ut med att man överväger att säga upp hyresavtalet. En färsk konditionsgranskning av byggnaden visade att ventilationen i byggnaden är otillräcklig.

LÄS OCKSÅ

Knappt en och en halvtimme innan stadsstyrelsens sammanträde meddelade kanslichef Tuomas Heikkinen att ärendet trots allt stryks från föredragningslistan. Som orsak uppgavs att man inte beaktat alla faktorer i saken. I stället fortsätter man bereda förslaget om vad som ska hända med fastigheten.

Förhastat beslut

Föreningen som upprätthåller skolan är bestörta över hur ärendet behandlats. Trots att man förhandlat med staden så sent som i december om att eventuellt köpa fastigheten kom beskedet om hyreskontraktet som en överraskning.

Kvinna mitt i demonstrationKatarina Pada
Besviken men hoppfull. Maiju Kinnunen är vice ordförande i föreningen som upprätthåller Steinerskolan i Åbo.

Maiju Kinnunen, vice ordförande i Steinerskolans förening, säger att man fört en aktiv dialog med beslutsfattarna sedan chockbeskedet i torsdags.

— Att ärendet nu ströks från listan visar tydligt för oss att beredningen varit misslyckad. Jag hoppas att vår kommunikation fortsätter, för något beslut har ju ännu inte fattats, säger hon.

Skolans hyresavtal har alltså inte sagts upp, och enligt stadens pressmeddelande utreds nu alla alternativ, också det att skolan skulle få fortsätta sin verksamhet i utrymmena hösten 2023. Ärendet tas upp i stadsstyrelsen så snart som möjligt, senast den 20 mars.

Katarina Pada
”Är Åbo en mobbare?” står det på en av demonstranternas skyltar.

För att kunna fatta ett beslut utreder staden vilka renoveringsmöjligheterna är för fastigheten, tidtabell, kostnader samt eventuella tillfälliga utrymmen ifall skolan inte kan fortsätta i huset.

— Att skolan ska får fortsätta sin verksamhet i en funktionsduglig byggnad är det enda vi vill. Men att bli utkastad med så här kort varsel efter 40 års verksamhet går vi inte med på, säger Kinnunen.

Steinerskolan i Åbo har kring 230 elever i årskurserna 1-9 och gymnasiet och skolan sysselsätter 43 personer.

En av bilderna i artikeln togs bort 27.2 klockan 19.20

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter