Förflytta dig till innehållet

#delaljus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


För några år sedan vid den här tiden på året fick jag ett vykort från en vän som vet att jag som många andra tycker att hösten är mörk och kämpig. Kortet var äppelgrönt, och på det stod med sirliga bokstäver: ”Håll ut! De blir snart ljusare!”
Precis vad jag behövde – en påminnelse om att det vänder.
Min vän kom ihåg hur illa jag tycker om årstiden, och att hon valde att lägga tid och energi på att tillverka ett kort, skriva en hälsning och posta det till mig. Att hon kom med lite ljus i oktobermörkret. Och det är väl det som också Paulus gör i sina brev.
Han skriver om kraft, kärlek och självbesinning istället för modlöshet. Detta trots att han själv sitter fängslad när brevet författas, fängslad och med vetskap om att hans bröder och systrar i den kristna gemenskapen själva förföljs. Ändå kommer han med hopp och uppmuntran. Håll ut!
Hade Paulus levt idag, hade han säkert sammanfattat den här texten med orden ”think outside the box” – tänk utanför lådan.
Det som går oss emot i den här världen, alla orättvisor, allt elände, det hör den här världen till. Även om det gör ont, även om det känns hopplöst, så har vi ett hopp och ett löfte om en annan tillvaro. Vi har del i Guds rike.
Det här ”utanför lådan” -tänket handlar inte om att blunda för världens orättvisor, tvärtom! Jag tror att det handlar om att istället försöka se det som man faktiskt kan förändra och lägga sin energi där istället för att tänka på allt som är galet i världen och uppslukas av modlöshet. Det vi inte kan göra något åt, får vi lämna i Guds händer.
Paulus påminner oss om att Jesus har utplånat döden och dragit liv och oförgänglighet fram i ljuset genom evangeliet.
Och jag tänker att det är vår uppgift som kristna att göra samma sak. Att säga till våra medmänniskor: ”Håll ut!” Komma med ljus och glädje när det är tungt. Det behövs ju så lite, ett äppelgrönt kort eller ett vänligt leende räcker väldigt långt.
Utmaningen för många också den här tiden på året, är väl att hitta den där envisa, lite barnsliga optimismen som jag tror behövs för att inte falla i den där modlösheten.
Det tror jag inte att vi klarar på egen hand, så vilken tur att vi har varandra och Gud.
Ta dig en stund att tänka efter. Vad behöver du för att vara positiv och dela ljus och glädje över ditt och andra människors liv? Och hur kan du göra för att låta Gud vara en del av det arbetet?
#delaljus
Mari Nurmi
Barn- och ungdomsarbetsledare
Väståbolands svenska församling

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter