Förflytta dig till innehållet

Decimerade gäster blev ett lätt byte

Onni Valakari. TPS nya mittfältare. Pressbild

Lyckad födelsedag. Onni Valakari firade sin 18-årsdag med tre mål mot Ekenäs. Pressbild

FOTBOLL
Herrettan

TPS unge mittfältare Onni Valakari gav sig själv en fin present på sin 18-årsdag genom att sänka Ekenäs IF med ett tvättäkta hattrick. Slutsiffrorna på ett regnigt Veritasstadion skrev 4–0 (0–0).

Genom det klättrar Åbolaget igen förbi Honka och upp till första plats i tabellen. Honka och KPV har emellertid möjligheten att nå i kapp TPS om man vinner sina matcher under veckoslutet.

EIF-matchen genomfördes normalt trots de tragiska knivattackerna i centrum under fredagen. Före avspark hedrades såväl våldsoffren i Åbo som Bollförbundets bortgångne ordförande Pertti Alaja med en tyst minut.

Det dröjde en dryg halvlek innan TPS fick hål på Ekenäsförsvaret. Den som spräckte nollan var Mikko Hyyrynen som i all sköns ro nickade in ett inlägg från vänsterkanten i den 55:e minuten.

Bara minuterna senare fälldes det slutliga avgörandet då hemmalaget fick straff och EIF fick Paul Akouokou utvisad. Valakari stegade fram och slog in 2–0 för att senare kröna sin afton med ytterligare två fullträffar. Slutresultatet fastställde han på stopptid med sitt tredje mål för kvällen.

På lördag nästa vecka möter TPS topplaget KPV på bortagräs i Karleby. Hemmamatch blir det igen den 1 september då AC Oulu gästar Veritasstadion.

TPS–EIF 4–0 (0–0)
Mål:
55. Mikko Hyyrynen 1–0, 60. Onni Valakari 2–0 (straff), 70. Valakari 3–0, 90+2. Valakari 4–0.
TPS: Jon Viscosi – Sami Rähmönen (63. Otto Schultz), Miro Tenho, Rasmus Holma, Niklas Friberg (66. Juho Montola) – Jonni Peräaho, Niklas Blomqvist (71. Jani Virtanen) – Ilari Mettälä, Onni Valakari, Mika Ääritalo (75. Oskari Jakonen) – Mikko Hyyrynen.
Varningar: H 2 (28. Blomqvist, 63. Hyyrynen), E 4.
Utvisning: 59. Paul Akouokou, EIF.
Domare: Niko Hänninen.
Publik: 1469.
Planens lirare: Onni Valakari, TPS.