Förflytta dig till innehållet

De vitkindade gässen har anlänt med besked – och de har haft medvind under flygturen

Jari Kontiokorpi / Norra Karelens NTM-central
Vitkindade gäss i Tohmajärvi våren 2020.
Vitkindade gäss i Tohmajärvi våren 2020.

Tack vare medvind på färden har tiotusentals vitkindade gäss anlänt till Finland sedan slutet av förra veckan. Under den här våren har det anlänt totalt sett ungefär lika många som år 2020, det vill säga fler än i fjol. Det här uppger NTM-centralerna i ett pressmeddelande.

Den första väsentliga informationen kom från Birdlife Finland den 28 april då man informerade om tusentals fåglar i Nyland.

Till exempel i Gammelstadsviken i Helsingfors räknade man till 11 000 gäss. Fåglarna har landat också på åkrar i Nyland, Päijänne-Tavastland och Kymmenedalen. I den största flocken lokalt i Orimattila uppskattade man antalet till 7 000 fåglar den 29 april.

Gynnsamt väder lär föra med sig fler gäss

En ny mindre våg av flyttfåglar anlände på måndagen och tog med sig också gäss som stannat upp för att vila sig i Finland vidare till Södra och Norra Karelen. Eftersom det fortfarande finns snö på åkrarna i Norra Karelen har en del flyttat tillbaka till sydväst i brist på föda.

I norra Estland finns tusentals vitkindade gäss samt i södra Sverige, på Öland och på Gottland finns ställvis tiotusentals fåglar. De största flockarna finns fortfarande på Vadehavet vid Nordsjön.

Väderprognoserna för slutet av veckan ser ut att vara gynnsamma för en ny våg av flyttfåglar.

Gåsherdar i Norra Krelen

För bekämpning av skador anställs gåsherdar i områdena Tohmajärvi och Libelits. Gåsherdarna jagar bort gässen från värdefulla åkrar så att gässen istället äter på gåsåkrar. Syftet med gåsherdeverksamheten är att förebygga skador orsakade av gäss på odlingar och att dela med sig av kännedomen om gässen i området.

För att konceptet med gåsåkrar ska fungera krävs det att gässen aktivt jagas bort från åkrar som används för odling. I Norra Karelen används laseranordningar för att driva bort gässen. På våren prövas också ljudskrämmare för detta ändamål.

Våren 2022 gäller dispensen för att jaga bort vitkindade gäss från odlingar på 215 gårdar. Närings-, trafik- och miljöcentralen har ännu anhängiga ansökningar för 127 gårdar. På våren är det tillåtet att använda sådana metoder för att jaga bort vitkindade gäss som inte skadar gässen, med undantag för högljudda ljudskrämmare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter