Förflytta dig till innehållet

De vanligaste julrätterna kommer från 50-talets bufféer – korngröt är den ursprungliga julgröten, berättar ÅA-etnolog

Stefan Crämer
Gammaldags julbord med korngröt, rosoll, julkorv, brännvin och bröd.
Klosterbacken brukar normalt visa upp ett traditionellt julbord under december, men i år hålls ingen utställning. Så här såg det historiska julbordet ut 2013.
Den julmat vi ser som ett måste på julbordet i dag härstammar till största delen från 50-talets restaurangbuffébord. Varken sillen, den rökta laxen eller ens skinkan har längre anor än så, berättar filosofie doktor och etnolog Niklas Huldén vid Åbo Akademi. Åtminstone inte som självklarheter…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 22,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter