Förflytta dig till innehållet

De trummar för rättvisa – men att gå först i ledet kräver mod

Benny Uhlenius
Människor demonstrerar.
De sambaliknande rytmerna har många olika funktioner under en demonstration. Bilden tagen i samband med en tidigare demonstration mot nazism i Åbo.

Inga ansikten och inga namn. Det är villkoren för en intervju om nätverket RoR eller Rhythms of Resistance i Åbo. Så vi kallar hen för Rio. Det är ett passande namn i sammanhanget eftersom RoR-aktivisterna uppträder med förenklade sambarytmer.

Det internationella nätverket Rhythms of Resistance består av ett sjuttiotal grupper på olika håll i världen och en av grupperna finns i Åbo.

En människa som trummar på en trumma.Monica Forssell
RoR-nätverkets färger är rosa och silver.

Vi träffas i samband med festivalen Punx for Seitan på Brinkalas innergård. I parken intill ska Rio tillsammans med några hugade trummisar snart samlas för att träna rytmer på surdoliknande pukor, tamborimer, agogoklockor och andra slagverk.

Trumpinnar i olika färger.Monica Forssell
Vem som helst, som understöder de principer som RoR-nätverket förespråkar, kan delta i trumträningar och medverka i demonstrationer. Rytmerna är enkla och man behöver inte ha musikerbakgrund för att delta.

Följande demonstration som trumslagarna kommer delta i blir troligen Åbo Pride i slutet av månaden. Då går man bland de andra demonstranterna, ger takt, ger rytm, sprider glädje och väcker uppmärksamhet. 

Taktiskt lättsinne en del av konceptet

Rörelsen grundades i London år 2000 och beskrivs som ett antihierarkiskt, antikapitalistiskt, antisexistiskt, antirasistiskt nätverk som kämpar för social och ekologisk rättvisa.

Men medryckande rytmer, dans och färger som rosa och silver eller rosa och svart i stället för svarta kläder och allvarliga ansiktsmasker – försöker man sudda ut allvaret?

Nej, förklarar Rio. I RoR-konceptet ingår ”taktiskt lättsinne”. Det här betyder att man använder sig av humor och skapar karnevalstämning under protesterna, men i avväpnande syfte.  

– Det lättsinniga är också ett led i att försöka ändra på den bild som medier och myndigheter målar upp av oss aktivister som hotfulla, våldsamma och farliga. Det narrativet sänker tröskeln för bland annat polisiära övertramp, säger Rio. 

Det var en skrämmande upplevelse och jag var rädd.

Rio

I Åbo har Rhythms of Resistance en handfull aktiva trummare. Första gången de uppträdde under en demonstration var 2015 då man protesterade mot den invandrarfientliga demonstrationen Rajat kiinni utanför flyktingförläggningen i Pansio.

– Då och där med hundratals nynazistiska skinheads tillsammans med högerextremistiska politiker blev fientligheten väldigt konkret och tydlig. Det var en skrämmande upplevelse och jag var rädd, säger Rio.

På väg hem från demonstrationen misshandlades en av de egna aktivisterna och i dag planerar man noga för hur man tar sig till och från demonstrationer. Att inte uppträda i offentligheten med namn och ansikte på bild är också en försiktighetsåtgärd som enligt Rio känns allt mindre överdriven i Finland.

– Att politiker på till och med ministernivå uttalar sig rasistiskt och signalerar att det kan vara okej med våld mot människor man inte tycker om bidrar till att sänka tröskeln för våld också mot oss som öppet försvarar social rättvisa, säger Rio. 

En annan orsak till anonymiteten är den avsaknad av hierarki som präglar den anarkistiska RoR-rörelsen.

– Alla är lika värda och ingen är rörelsens ansikte utåt, säger Rio.

Trumpinnar mot en trumma.Monica Forssell
RoR i Åbo deltar bara i undantagsfall i stillastående demonstrationer. Sambarytmerna har många funktioner. En är att ge demonstranterna kraft att orka marschera en längre tid och en längre sträcka.

Det finns små nothäften som alla grupper världen över har tillgång till. Det här skapar gemenskap och gör det också möjligt för bandmedlemmar att delta i demonstrationer i andra länder. Rytmerna i sig genomgår också kritisk granskning inom rörelsen. 

– Vi för en kontinuerlig diskussion om kulturell appropriering och en del rytmer som tidigare användes har lämnats bort på grund av rytmernas ursprungliga betydelse. Merparten av oss trumslagare är vita européer och då är det viktigt att vi granskar kritiskt vad vi gör i antirasismens namn, säger Rio. 

Sätt på ljudet för ett smakprov på hur det kan låta under en demonstration! (Artikeln fortsätter efter klippet). Videoklipp: Rio.

Trumpinnarna letar fram de rätta rytmerna och en gemensam puls blandas med ljudet från trafiken på Nylandsgatan och domkyrkans klockor som slår. Några förbipasserande i Porthanskvären stannar upp och tittar.

Tidigare övade det lilla bandet i Österås men nu har den lokalen rivits och trumslagarna är hemlösa. Rio som nyligen deltog i en demonstration i London berättar att kamraterna där får öva gratis i en kyrka och förvara sina slagverk under altaret i kyrkan. 

– Kan du skriva att vi letar efter ett ställe där vi kunde förvara våra trummor och träffas för att öva?

Kontakt med gruppen får man via RoR Turkus Facebooksida.

Fotnot: Den antifascistiska demonstrationen ”Turku ilman natseja” ordnas i Åbo den 19 augusti och Åbo Pride den 26 augusti. Åtminstone i prideparaden kommer trumgruppen att ingå.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter