Förflytta dig till innehållet

De rena färgernas tid kan vara förbi – det säger färgexperterna

Thomas Hil
Många människor som rotar runt bland färger och textilprover på ett bord.
Intercolors internationella koknferens i Cologne, Tyskland 2019. Tuija Piironen i mitten. Foto: Thomas Hill

Föreställ dig en internationell konferens med representanter från nästan 20 olika länder. En del av deltagarna jobbar inom modebranschen, andra inom andra delar av textilindustrin, inredning, målfärgsindustrin eller kosmetika.

Färgprover.
Färgprover ur Suomen Intercolors ICfins färgkarta för vintern 2020-21. Foto: Monica Forssell

På borden ligger materialprover och färgkartor utspridda. Föreläsningar varvas med videor om vilken färg en viss stämning har. Vilken färg har ”nordiska skogar” eller ”biologisk mångfald. Man försöker övertyga varandra och komma överens. 

Tuija Maija Piironen jobbar med färgprognoser och trender. Hon är ordförande för föreningen Suomen Intercolor ICfin och hör till den inhemska trupp som brukar presentera Finlands färgprognos på de internationella konferenserna.

Kvinna med glasögon.
Tuija Piironen har sysslat med färger och färgprognoser i flera år. Foto: Privat

Nu har föreningen nyligen hållit ett första möte om färgerna för hösten 2022 och arbetet med Finlands förslag till följande internationella konferens är i full gång.

Suomen Intercolor ICfin

Förening som grundades 2004

Finland har varit med i Intercolor sedan 1978 men representerades tidigare av Suomen tekstiili ja muoti ry

7-10 aktiva medlemmar som representerar olika branscher

Processen med en ny färgprognos inleds varje gång på samma sätt med att försöka pejla aktuella samhällsfenomen och försök att föreställa sig hur välden ser ut om två år. Är det naturen och skogen som gäller då också? Är det klimatförändringen? Livet efter coronavaccinet?

Efter att man kommit överens om några bärande teman börjar jobbet med att ta fram färger och nyanser. För sommaren 2022 blev det varma, klorofyllfyllda nyanser för att symbolisera energi och goda gärningar.

Färgkartan för hösten 2022 är ännu tom. 

Olka färger på ett papper.
I vinterns färgprognos finns också klara färger. I framtiden kommer de klara färgerna troligen att vara mindre rena. Foto: Monica Forssell

Piironen medger att det är svårt att föreställa sig hur livet om två år kommer att se ut.

Pandemin körde över många viktiga teman som till exempel mänskliga rättigheter och klimatförändringen. Kommer de att återinta scenen när pandemin är överstökad? 

— Eller blir det glädjeyrsel i världen när pandemin är besegrad ? Hur ser färgerna då ut? Kommer det att vara lite som att kriget är förbi? Eller har vi blivit väldigt försiktiga sedan, frågar sig Piironen. 

Industrierna intresserade av prognoserna

Piironen är utbildad textildesigner från Konstfack i Stockholm och har ett förflutet inom textilindustrin.

Hon vet att färg- och trendprognoser är viktiga ledtrådar för industrier och importörer. Bland de inhemska stamkunderna finns företag som säljer och tillverkar kakel, modeföretag, importörer av kosmetik, tyg- och garnproducenter.

Pappret, plasten, bomullen, ullen, ja,  allt är återvunnet och har fått helt egna nyanser.

Tuija Piironen

En trend som Piironen tror starkt på just nu, oberoende av coronan, är att färgernas karaktär håller på att förändras.

I takt med att allt fler material består av återvunna material ändrar nämligen också färgerna. 

— Vi har redan flera säsonger pratat om den vita färgkartan som faktiskt inte alls är vit längre. Pappret, plasten, bomullen, ullen, ja,  allt är återvunnet och har fått helt egna nyanser. Jag tror det här kommer att förändra vårt sätt att se på färger, säger Piironen.  

De brutna, jordnära färgerna skymtas också i vinterns färgprognos. En prognos som gjordes upp långt innan pandemin slog till, men som håller streck överraskande väl.

— Vi tänkte mycket i termer av ”dra sig tillbaka” och ”njuta av skogen”. Föga kunde vi ana att naturstigarna skulle vara proppfulla och att många verkligen har varit tvungna att dra sig tillbaka, säger Piironen.

Bland vinterns färger finns också korall, som en påminnelse om havets tillstånd och utrotningshotade korallrev.

Intercolor

Internationell organisation

Grundad 1963

17 medlemsländer

Fungerar som en slags samarbetsorganisation som jobbar med frågor kring trender och färger

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *