Förflytta dig till innehållet

De Österbladska trähusens betydelse för stadsbibliotekets arkitektur

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Namninsamlingen för bevarandet av de Österbladska husen har väckt diskussion om deras relation till stadsbibliotekets nya dels moderna arkitektur. Har det nya biblioteksbygget från 2007 planerats med tanke på byggnadens dialog med de Österbladska husen, eller med tanke på att husen i framtiden ska rivas?

Jag beslöt mig för att ta reda på saken och kontaktade arkitekten Asmo Jaaksi , som planerat nybygget. Jaaksi har gett tillstånd att publicera svaret.

”I det första skedet var det en arkitekturtävling, där byggnaden skulle placeras på den Österbladska tomten. Vi vann tävlingen år 1998, vilket var startskottet för vårt arkitektkontor JKMM.

Projektet stagnerade ändå till slut, eftersom markägaren och staden inte kunde nå samförstånd om markköpet. En genomförbar lösning kom fram i och med. att rivningen av Åbo telefons byggnad blev möjligt.

Detta ledde till en total förändring av byggnadens arkitektur. Den förverkligade byggnaden är till sin massa och sina material anpassad till den omgivande stadsstrukturen och dess befintliga byggnader. Den Österbladska tomten med sina byggnader hade en betydlig inverkan på nybyggnadens utformning. En stor glasvägg öppnades mot Slottsgatan. De låga byggnaderna på Österbladska tomten skapar en öppen och ljus vy inifrån biblioteket, samtidigt som bibliotekets inre värld öppnar sig utåt. Den rikt utformade världen i de gamla trähusens fasader och tak utgör ett viktigt element som kan förnimmas i bibliotekets huvudsals interiör.”

Jag rekommenderar var och en ett besök till Åbo stadsbiblioteks nya sida.

Gå upp till andra våningen och rikta din blick ut genom glasväggen. Föreställ dig sedan, att de gamla trähusen ersätts av höghus, som täcker den ljusa och historiskt mångskiktade stadsvyn. Ifall sinnesbilden inte behagar dig, rekommenderar jag att du undertecknar namninsamlingen Österbladin talojen puolesta på adressen adressit.com. Då handlar du även för stadsbibliotekets trivsel.

stadsvyAleksi Kauppinen
Österbladska husen i samspel med biblioteket.

Den komposition som arkitekten har eftersträvat, med dess skikt av byggnader av olika åldrar, visar biblioteket som en lysande fyr av kunskap.

Aleksi Kauppinen
Dokumentarist, initiativtagare till namninsamlingen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter