Förflytta dig till innehållet

De kämpar vidare för att få stanna i Finland

Åttaåriga Rabie Alaflak, här i mamma Rasha Al-Nuaimi famn, sjuåriga Shams Alaflak här i Mari Kokkonens famn och Hussein Al-Kly. Foto: Maria Thölix

I början av augusti fick i Pargas bosatta Rasha Al-Nuaimi och Hussein Al-Kly en osannolik kalldusch; deras 7- och 8-åriga barn fick uppehållstillstånd i Finland, men inte de själva.

Deras vän Mari Kokkoken bekräftar att familjens advokat har sänt besväret om asylbeslutet vidare till förvaltningsdomstolen. Efter ett nekande asylbeslut har asylsökande numera endast 21dagar (tidigare 30) på sig att göra dessa besvär.

– Men parallellt pågår processen med ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeband, och de uppehållstillståndsansökningarna ska inlämnas till Migri i slutet av september, säger Kokkonen.

Eftersom barnen fick uppehållstillstånd övergick de från att vara asylsökande till kommunens omsorg, och det betyder att flyktingkoordinator Gudrun Degerth kan engageras i familjens ärenden.

Degerth säger att hon bistår, medan Kokkonen framförallt är den som hjälper familjen med ansökan om uppehållstillstånd som familjeåterförening.

– Förstås försöker jag överlag ge goda råd, och stöda de asylsökande på orten överlag, men det är när någon får uppehållstillstånd eller är en kvotflykting som den övergår från staten till staden, och då ingår deras ärenden i mitt jobb, säger Degerth.

I den här familjen är barnen syriska medborgare då deras biologiska pappa var syrier, men han dödades. Mammen Rasha Al-Nuaimi är omgift med Hussein Al-Kly som barnen ser som sin far. För de finländska myndigheterna var barnens syriska ursprung förklaringen till att ett beslut gjordes för barnens asylsanökningar, ett annat för föräldrarna.

Familjen hör till de asylsökande som fick den temporära flyktingmottagningen i Strandbo i Nagu som sin första adress i Finland, då de anlände hösten 2015.

Då Strandbo tömdes våren 2016 och de asylsökande sändes till andra förläggningar och orter stannade fem familjer kvar i Nagu, och den här familjen hittade boende i Pargas. ÅU intervjuade dem när de hade bott ett par veckor i Pargas.

Av dem fem Nagufamiljerna har fyra fått positiva besked om uppehållstillstånd. Den femte familjen väntar fortfarande, snart två år efter ankomsten, på ett beslut.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter