Förflytta dig till innehållet

De här tre sakerna skrämmer invånarna i Åbo mest – nu vill staden ha nya svar

Åbo stad har öppnat en ny enkät för invånarna med syftet att kartlägga invånarnas erfarenheter av fenomen kring säkerheten.

Teman är gemenskap, brott, känsla av säkerhet, farliga platser och områden, olycksfall, beredskap och globala säkerhetshot. 

Under de senaste åren har det skett stora omvälvningar på grund av globala hot såsom pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt har även vår stadsmiljö och gatubild förändrats kraftigt, skriver staden i ett pressmeddelande.

Åbo stad gör en säkerhetsenkät vartannat år. Den föregående enkäten genomfördes 2020 och utifrån den uppdaterades säkerhetsplanen för 2020–2024.

I svaren från 2020 återspeglades nya hot som uppstått till följd av coronapandemin, men det kom också fram att de tillfrågade har förberett sig för undantagsförhållanden bättre än tidigare.

De största säkerhetsproblemen i Åbo upplevdes vara drogmissbrukare, störande beteende och vårdslösa bilister.

Staden har satsat på åtgärder utgående från resultaten i tidigare säkerhetsenkäter, bland annat genom den avgiftsfria Åbomodellen för hobbyverksamhet för barn och unga.

Enkäten är öppen fram till den 20 november. Den finns också på svenska och besvaras på  turku.fi/turvallisuuskysely.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter